Сомазина инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: сiticoline;

основні фізико-хімічні властивості: прозорий безбарвний розчин;

склад: 1 ампула (4 мл) розчину містить цитиколіну (у вигляді натрієвої солі) 500 мг;

допоміжні речовини: кислота соляна або натрію гідроксид, вода для ін’єкцій.

 

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Психостимулюючі та ноотропні засоби. Код АТС N06B X06.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Цитиколін стимулює біосинтез структурних фосфоліпідів мембран нейронів. Цитиколін покращує функціонування таких мембранних механізмів, як іонні насоси та рецептори, без регуляції яких неможливе нормальне проведення нервових імпульсів. Завдяки стабілізуючій дії на мембрану цитиколін має протинабрякові властивості, завдяки чому зменшує набряк мозку. Цитиколін ослаблює вираженість симптомів, пов’язаних з церебральною дисфункцією після таких патологічних процесів, як черепно-мозкові травми та гострі порушення мозкового кровообігу. Цитиколін знижує рівень амнезії, поліпшує стан при когнітивних, сенситивних та моторних розладах.

Фармакокінетика. Дослідження біодоступності з використанням радіактивноміченого препарату показали, що біодоступність при пероральному та парентеральному шляхах введення практично однакові.

Цитиколін повністю всмоктується у шлунково-кишковому тракті, менше 1% дози виявляється у фекаліях протягом 5 днів після приймання. Також було відмічено два піки радіоактивності у плазмі крові внаслідок метаболізму в печанці та кишечнику, перший через 1 год і другий – через 24 год.

Виведення дуже повільне переважно через дихальні шляхи та із сечею. Після 5 діб приймання приблизно 16 % дози було виявлено, що свідчить про те, що решта частини дози була включена у метаболізм.

Показання для застосування. Лікування порушень мозкового кровообігу в гострій фазі та періоді реабілітації; лікування черепно-мозкових травм та їх наслідків; лікування когнітивних, сенситивних, моторних та нейропсихологічних розладів, пов’язаних з церебральною патологією дегенеративного та судинного походження.

 

Cпосіб застосування та дози. 1 або 2 ін’єкції на добу залежно від тяжкості стану. Препарат може вводитись внутрішньом’язово, повільно внутрішньовенно (протягом 3 - 5 хвилин) або внутрішньовенно крапельно. Препарат Сомазина сумісний з усіма внутрішньовенними ізотонічними розчинами, а також з гіпертонічним розчином глюкози.

Побічна дія. Іноді препарат може виявляти як стимулюючу дію на парасимпатичну нервову систему, так і спричиняти незначне зниження тиску, що швидко минає.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату. Препарат не повинен застосовуватись при підвищеному тонусі парасимпатичної нервової системи.

Передозування. Невідомо. Зважаючи на низьку токсичність препарату, вірогідність отруєння низька, навіть при випадковому перевищенні терапевтичної дози.

Особливості застосування. У разі персистуючої внутрішньочерепної кровотечі рекомендується вводити препарат у вигляді дуже повільної внутрішньовенної інфузії (30 крапель за хвилину) та не перевищувати добову дозу 1 000 мг.

Застосування у період вагітності та лактації.

Хоча під час дослідження на тваринах тератогенного ефекту не було виявлено, але за відсутності даних про застосування препарату вагітними жінками та жінками під час годування груддю препарат може застосовуватися тільки тоді, коли очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плода або дитини. Дані про проникнення цитиколіну в грудне молоко та його дія на плід невідома.

Вплив на здатність управляти транспортними засобами.

Сомазина не впливає на здатність керувати транспортними засобами.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не повинен застосовуватись одночасно з препаратами, що містять меклофеноксат (meclofenoxate). Підсилює ефект леводопи.

Умови зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище 30°С.

Термін придатності – 3 роки.