Нистатин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: nystatin;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки, вкриті оболонкою, світло-жовтого із зеленуватим відтінком кольору з запахом ваніліну, з двоопуклою поверхнею, на поперечному розрізі видно два шари;

склад: 1 таблетка містить ністатину 0,11110 г, що відповідає 500 000 ОД;

допоміжні речовини: цукор молочний, желатин, кислота стеаринова, крохмаль картопляний, тальк, гідроксипропілметилцелюлоза, титану діоксид, твін-80, ванілін, барвник.

 

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

 

Фармакотерапевтична група. Протигрибкові антибіотики. Код АТС А07А А02.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Препарат належить до антибіотиків полієнової групи і продукується актиноміцетом Streptomyces noursei. Вибірково діє на патогенні дріжджеподібні гриби родини Саndida і на аспергіли.

Фармакокінетика. Ністатин погано всмоктується. Основна маса препарату, прийнятого внутрішньо, виділяється з калом.

 

Показання для застосування. Для профілактики та лікування захворювань, викликаних грибами Саndida; кандидози слизових оболонок, шкіри та внутрішніх органів. Профілактично призначають для попередження розвитку кандидозу при тривалому лікуванні препаратами пеніциліну та антибіотиками інших груп, особливо при пероральному застосуванні антибіотиків тетрациклінового ряду, левоміцетину, неоміцину та ін., а також ослабленим і виснаженим хворим.

 

Спосіб застосування та дози. Препарат призначають внутрішньо (ковтають, не розжовуючи). Дорослі та діти старше 12 років приймають по 500 000 ОД (1 таблетка) 3 - 4 рази на день.

Добова доза становить 1 500 000 - 3 000 000 ОД (3 - 6 таблеток). При тяжкому генералізованому кандидозі добова доза може бути збільшена до 4 000 000 - 6 000 000 ОД (8 - 12 таблеток. )

Середня тривалість лікування – 10 - 14 днів.

 

Побічна дія. Нудота, блювання, діарея, біль у животі, підвищення температури тіла, алергічні реакції (свербіж, шкірні висипання, пропасниця, озноб).

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до ністатину, печінкова недостатність, панкреатит, виразкова хвороба шлунка і 12-палої кишки, вагітність. Діти до 12 років.

 

Передозування. Про випадки передозування не повідомлялося.

Особливості застосування. Не встановлено чи виділяється ністатин з грудним молоком, тому при необхідності призначення в період лактації слід вирішити питання про припинення грудного годування.

Вплив на здатність керувати автотранспортом і механізмами.

Препарат не впливає на швидкість психомоторних реакцій, тому його можна призначати пацієнтам, діяльність яких потребує підвищеної уваги.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні Ністатину з клотримазолом активність останнього знижується.

Умови і термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі від 15 до 25 °С. Термін придатності – 2 роки.