Проспан® cироп от кашля инструкция, аналоги и состав

Склад лікарського засобу.

Діюча речовина: 1 мл сиропу містить 7 мг сухого екстракту листя плюща

(5 – 7, 5 : 1);

допоміжні речовини: калію сорбат, кислота лимонна безводна, смола ксантанова, ароматизатор вишневий, сорбітолу розчин 70 % крист., вода очищена.

2,5 мл сиропу містить 0,963 г цукрозамінної речовини сорбітолу = 0,080 хлібної одиниці.

Лікарська форма. Сироп.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при кашлі та застудних захворюваннях. Відхаркувальний засіб.

Фармакологічні властивості. Препарат рослинного походження, містить глікозидні сапоніни, які зумовлюють протикашльову, відхаркувальну, спазмолітичну та протимікробну дії. Зменшує в’язкість мокротиння, полегшує його відходження.

Показання. Гострі запальні захворювання дихальних шляхів, які супроводжуються кашлем; симптоматичне лікування хронічних запальних захворювань бронхів.

Протипоказання. Підвищена чутливість до будь-якого з компонентів препарату.

Містить сорбітол і не рекомендується для застосування хворими із непереносимістю фруктози.

Застереження при застосуванні. У разі необхідності застосування препарату у період вагітності чи годування груддю порадьтеся з лікарем.

Взаємодія з лікарськими засобами. При одночасному застосуванні препарату Проспан® cироп від кашлю та інших лікарських засобів побічної дії препарату не спостерігалося. Тому препарат можна застосовувати разом з іншими лікарськими засобами, наприклад, з антибіотиками.

Особливі вказівки. Препарат не впливає на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами.

Проспан® сироп від кашлю не містить алкоголю, цукру та барвників. Як адсорбент для виділення активного інгредієнта екстракту листя плюща використовується етанол 30 % (об/об), який у подальшому в процесі сушки повністю видаляється з екстракту.

Спосіб застосування та дози. У немовлят та дітей віком від 1 до 6 років Проспан® cироп від кашлю застосовують внутрішньо по 2,5 мл тричі на добу, у школярів віком від 6 до 10 років та підлітків - по 5 мл тричі на добу, у дорослих – по 5 – 7,5 мл тричі на добу за допомогою мірної чашки, що додається.

Сироп слід застосовувати вранці, вдень і ввечері.

Тривалість лікування залежить від характеру та ступеня тяжкості картини захворювання. У легких випадках тривалість лікування становить 1 тиждень. Для досягнення стабільного терапевтичного ефекту рекомендують продовжити терапію ще 2-3 доби після поліпшення стану пацієнта. Якщо покращання стану пацієнта не настає, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Прийом препарату у великих кількостях, що перевищують трикратну добову дозу, може спричинити нудоту і діарею. У такому разі негайно зверніться до лікаря.

Перед кожним застосуванням необхідно ретельно збовтувати флакон!

Побічні ефекти. Препарат звичайно добре переноситься. Дуже рідко (менше 1 випадку на 10 000) може проявлятися проносний ефект. Дуже рідко (менше 1 випадку на 10 000) можуть спостерігатися алергічні шкірні реакції.

Термін придатності. 3 роки.

Препарат не слід використовувати після закінчення терміну придатності. Після розкриття упаковки препарат можна використовувати протягом 3 місяців.

Умови зберігання. Зберігати при кімнатній температурі (15 - 25 ºC) у недоступному для дітей місці.

У процесі зберігання можливе легке помутніння та незначна зміна присмаку сиропу, що не впливає на терапевтичні властивості препарату.

Упаковка. По 100 мл сиропу у флаконі; по 1 флакону в картонній коробці.