Веносан инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: желеподібна маса світло-жовтого кольору з характерним запахом;

склад: 1 г гелю містить есцину 10 мг, фосфоліпідів 10 мг, гепарину натрію 100 МО;

допоміжні речовини: спирт ізопропіловий, гліцерин 85%, триетаноламін, бактерицид МВ, карбомер 940, ароматизатор, олія розмаринова, олія лавандова, вода очищена.

Форма випуску. Гель для зовнішнього застосування.

Фармакотерапевтична група. Ангіопротектори. Засоби, що застосовуються при варикозному розширенні вен. Код АТС С05ВА53.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Веносан гель – комбінований засіб для зовнішнього застосування, фармакологічні властивості якого обумовлені ефектами трьох активних інгредієнтів: есцину, фосфоліпідів та гепарину. Есцин входить до складу препарату у вигляді екстракту кінського каштана, який тонізує стінки кровоносних судин, нормалізує їх проникність, прискорює капілярний кровоток, циркуляцію лімфи і венозний кровоток. Завдяки цим ефектам забезпечуються антиексудативні та протизапальні властивості препарату. Фосфоліпіди знижують в’язкість крові завдяки впливу на метаболізм жирів, знижують процеси агрегації тромбоцитів та запобігають можливим тромботичним явищам. Гепарин, як добре відомий антикоагулянт прямої дії, забезпечує поліпшення циркуляції на ураженій ділянці, блокує виникнення мікротромбів.

Фармакокінетика. При місцевому застосуванні у вигляді гелю есцин і гепарин поглинаються клітками ретикулоендотеліальної системи і таким чином їхня дифузія у системний кровоток не відбувається.

Показання для застосування. Лікування варикозного розширення вен на ногах та варикозного синдрому, посттромбофлебічного синдрому, варикозних виразок на ногах, тромбозу, флеботромбозу та поверхневого тромбофлебіту, порушень венозного кровообігу при тривалому стоянні; а також посттравматичних гематом та набряків, укусів комах, набряків при відмороженнях.

Спосіб застосування та дози. Препарат призначений для місцевого застосування.

Веносан гель наносять на уражені та набряклі ділянки обережно тонким шаром та втирають 2 - 4 рази на день. Режим дозування не залежить від розміру ураженої поверхні. Тривалість лікування не повинна перевищувати 15 діб без нагляду лікаря.

Побічна дія. Випадків побічної дії не зареєстровано. Можливі реакції гіперчутливості при тривалому лікуванні: місцеве почервоніння, свербіж, кропив’янка.

 

Протипоказання. Гіперчутливість до будь-якого компонента препарату, відкриті рани. Не застосовують препарат на ділянках шкіри, що опромінюються.

Передозування. Випадків передозування при застосуванні Веносану не описано.

 

Особливості застосування. При лікуванні варикозних виразок гель наносять у формі кільця на поверхню шкіри навколо виразки.

Застосування в періоди вагітності та лактації. Відсутні відомості про шкідливий вплив на мати або дитину в період вагітності або лактації. Але застосовувати препарат у ці періоди слід тільки у разі необхідності (в останній триместр вагітності потрібна особлива обережність).

Препарат не має негативної дії на здатність керувати автомобілем та працювати зі складними механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Дані про взаємодію Веносану гелю з іншими лікарськими засобами відсутні. Системна взаємодія малоймовірна, тому що препарат утримується в шкірі.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище 25°С. Термін придатності – 2 роки.

Пользователей также интересует