Артрон® триактив форте инструкция, аналоги и состав

 

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: овальні двоопуклі таблетки оранжевого кольору, вкриті оболонкою;

склад: 1 таблетка містить: хондроїтину сульфату натрію – 400 мг, глюкозаміну гідрохлориду – 500 мг, метилсульфонілметану (МСМ) – 300 мг;

допомiжнi речовини: кальцію гідрофосфат дигідрат, магнiю стеарат, натрiю кроскармелоза, целюлоза мiкрокристалiчна, кислота стеаринова, кремнію діоксид колоїдний, барвник опадрай ІІ оранжевий.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при патології опорно-рухового

апарату. Код АТС М09АХ10.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка

Стимулює регенерацію хрящової тканини. Глюкозамін та хондроїтин беруть участь у біосинтезі сполучної тканини, сприяючи запобіганню процесам руйнування хряща і стимулюючи регенерацію тканини. Глюкозамін посилює вироблення хрящового матриксу і забезпечує неспецифічний захист від хімічного ураження хряща. Глюкозамін входить до складу ендогенних глюкозамінгліканів хрящової тканини. Іншою можливою функцією глюкозаміну є захист ураженого хряща від метаболічного руйнування, яке спричинене нестероїдними протизапальними засобами і глюкокортикостероїдами, а також власна помірна протизапальна дія.

Хондроїтин сульфат натрію, незалежно від того, всмоктується він в інтактній формі або ж у вигляді окремих компонентів, служить додатковим субстратом для утворення здорового хрящового матриксу. Стимулює утворення гіалуронону, синтез протеогліканів і колагену ІІ типу, а також захищає гіалуронон від ферментативного розщеплення (шляхом пригнічення активності гіалуронідази) і від ураженої дії вільних радикалів; підтримує в’язкість синовіальної рідини, стимулює механізми репарації хряща і пригнічує активність тих ферментів (еластаза, гіалуронідаза), які розщеплюють хрящ. При лікуванні остеоартриту полегшує симптоми захворювання і зменшує потребу в не стероїдних протизапальних засобах.

Метилсульфонілметан (МСМ) – речовина, яка містить сірку. Сірка сприяє всмоктуванню печінкою мінералів, має важливе значення для роботи мозку, утворення волосся, нігтів, сполучних тканин, хрящів, має виражену протиалергічну дію. МСМ сприяє видаленню лактату з тканин, токсинів, що дає змогу проникнути туди поживним речовинам; допомагає організму відновлювати ушкоджені клітини шкіри і сполучної тканини, оновлює їх еластичність.

Фармакокінетика

Біодоступність глюкозаміну при пероральному застосуванні – 25% (ефект «першого проходження» крізь печінку). Розподіляється в тканинах: найвищі концентрації в печінці, нирках і суглобовому хрящі. Приблизно 30% прийнятої дози тривало розповсюджується в кістковій та м’язовій тканинах. Екскретується переважно з сечею в незмінному стані; частково з калом. Період напіввиведення – 68 год. При внутрішньому застосуванні хондроїтину сульфату натрію одноразово в дозі 0,3 г концентрація його в плазмі різко зростає. Абсолютна біодоступність – 12%. Приблизно 10 і 20% прийнятої дози абсорбується у вигляді високомолекулярних і низькомолекулярних похідних, відповідно. Удаваний об’єм розподілу – приблизно 0,44 мл/г. Хондроїтин сульфат натрію метаболізується шляхом десульфірування (після введення низькомолекулярного хондроїтину сульфату натрію). Виводиться з сечею. Період напіввиведення – 310 хв.

 Показання для застосування.

Лікування та профілактика запальних і дегенеративних захворювань опорно-рухового апарату (тендовагініт, бурсит, артози, остеохондроз) та попередження виникнення загострень; для прискорення реабілітації після переломів кісток, спортивних травм та відновлення при високих тренувальних навантаженнях; в якості додаткового джерела органічної сірки.

Спосіб застосування та дози.

Дорослим та дітям віком від 15 років по 1 – 2 таблетки на день після їди, запиваючи достатньою кількістю рідини. Доза препарату може бути збільшена до 3 таблеток на день. Тривалість лікування визначається індивідуально, залежно від тяжкості та перебігу захворювання.

Побічна дія.

Можливе виникнення шкірних алергічних реакцій: гіперемія, кропив’янка, набряки кінцівок або обличчя, свербіж. З боку шлунково-кишкового тракту можуть спостерігатися нудота, блювання, діарея.

Протипоказання.

Підвищена чутливість до будь-якого з компонентів препарату. Не рекомендується застосовувати під час вагітності та в період лактації.

Передозування.

При передозуванні можуть виникнути алергічні реакції. Лікування: промивання шлунка, активоване вугілля перорально, симптоматична терапія.

 

Особливості застосування.

Немає обмежень щодо керування автотранспортом і складними механізмами під час застосування препарату.

Не рекомендується призначати препарат дітям у зв’язку з відсутністю клінічного досвіду.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

При сумісному застосуванні з антибіотиками групи тетрациклінів Артрон® Триактив Форте посилює всмоктування їх у травному тракті і знижує всмоктування антибіотиків групи пеніцилінів і хлорамфеніколу. При одночасному застосуванні з глюкокортикостероїдами та нестероїдними протизапальними засобами знижує потребу в застосуванні стероїдних та протизапальних засобів.

При призначенні додатково вітамінно-мінеральних комплексів ефективність лікування збільшується.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі до 30°С у щільно закритій упаковці.

Термін придатності – 3 роки.