Липы цветки инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Tilia cordata Mill., Tilia platyphyllos Scop.;

основні фізико-хімічні властивості: подрібнена сировина: суміш квіток, квітконіжок і шматочків приквіток різної форми, які проходять крізь сито з отворами діаметром 10 мм. Колір пелюсток білувато-жовтий, чашолистиків – зеленувато- або жовтувато-сірий, приквіт-кового листя – світло-жовтий або зеленувато-жовтий. Запах слабкий, ароматний. Смак солодкуватий, злегка в’яжучий, з відчуттям слизистості;

порошок крупний: шматочки квіток, квітконіжок і приквіток різної форми, які проходять крізь сито з отворами діаметром 2 мм. Колір зеленувато- або жовтувато-сірий, білувато-жовтий, зеленувато-жовтий, світло-жовтий. Запах слабкий, ароматний. Смак солодкуватий, злегка в’яжучий, з відчуттям слизистості;

склад: липи квітки.

Форма випуску. Квітки.

 

Фармакотерапевтична група. Антисептичні засоби. Код АТС R02АА20.

Фармакологічні властивості. Квітки липи містять олію ефірну, глікозиди гесперидин і тіліацин, сапоніни, речовини дубильні, слиз, каротин, кислоту аскорбінову, цукри. Цей комплекс біологічно активних речовин має протизапальну, жарознижувальну, протимі-кробну і м’яку заспокійливу дію. Препарати із квіток липи підвищують потовиділення і діурез, посилюють секрецію шлункового соку, збільшують жовчоутворення і полегшують відтік жовчі у дванадцятипалу кишку.

Показання для застосування. Внутрішньо застосовують при застудних захворюваннях, бронхітах. Зовнішньо - при ангінах, стоматитах, ларингітах, гінгівітах.

Спосіб застосування та дози. 10 г (2 столові ложки) квіток вміщують у емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячої кип’яченої води, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хв. Охолоджують при кімнатній температурі 45 хв, проціджують, залишок віджимають до процідженого настою. Об’єм настою доводять кип’яченою водою до 200 мл. Дорослі приймають у теплому вигляді по 1/2-1 склянці 2-3 рази на день після їди. Діти, залежно від віку – від 1 столової ложки до 1/3 склянки 2-3 рази на день після їди. Зовнішньо використовують для полоскання ротової порожнини і горла 3-4 рази на день. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.

3 фільтр-пакети вміщують у скляний або емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) окропу, закривають і настоюють 15 хв. Дорослі приймають у теплому вигляді по 1 склянці 2-3 рази на день після їди. Діти, залежно від віку – від 2 столових ложок до 1/2 склянки 2-3 рази на день після їди. Зовнішньо використовують для полоскання ротової порожнини і горла 3-4 рази на день.

Тривалість курсу лікування визначається лікарем індивідуально з урахуванням характеру, ступеня тяжкості та особливостей перебігу захворювання, стабільності досягнутого терапевтичного ефекту і переносимості препарату.

Побічна дія. При індивідуальній підвищеній чутливості до препарату можливий розвиток алергічних реакцій (гіперемія, висипи, свербіж та набрякання шкіри). При появі побічних реакцій припинити застосування препарату.

Протипоказання. Індивідуальна чутливість до біологічно активних речовин, що містяться в лікарському засобі.

Передозування. Повідомлень щодо передозування препарату не надходило.

Особливості застосування. Вагітним і жінкам, які годують груддю, застосування препарату лише у випадку, коли, на думку лікаря, користь від застосування переважає потенційний ризик для плода/дитини.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Невідома.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Приготований настій – у прохолодному (8-15 оС ) місці не більше 2 діб.

Термін придатності - 2 роки.