Иммуно-тон инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: рідина червоно-коричневого кольору. При збереженні допускається утворення осаду;

 склад: 100 г сиропу містить екстракт елеутерококу рідкого 16,6 г, настойки кореневищ з коренями ехінацеї пурпурової 8 г, настойки звіробою 8,3 г;

допоміжна речовина: сироп цукровий.

 

Форма випуску. Сироп.

 

Фармакотерапевтична група. Імуностимулятори. Код АТС L03 Х13.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Імуно-тон® має комбіновану адаптогенну та імуномодолюючу дію, зумовлену властивостями біологічно активних речовин ехінацеї, елеутерококу та звіробою. Імуно-тон® підвищує неспецифічну резистентність організму до впливу несприятливих факторів навколишнього середовища (у тому числі переохолодження) в екстремальних умовах, а також після перенесених тяжких захворювань, стимулює імунну систему, м’яко тонізує центральну нервову систему. Імуно-тон® має виражену радіопротекторну, стреспротекторну, антидепресантну, протизапальну, актопротекторну (антигіпоксичну та антиоксидантну) дію.

Імуно-тон® оптимізує енергетичні витрати вуглеводно-фосфорного обміну в тканинах (збільшується синтез вуглеводів, при цьому синтез жирів гальмується та посилюється їх утилізація), збільшує синтез білка, підвищує розумову і фізичну працездатність, знижує втомлюванність при психоемоційних і фізичних навантаженнях. Імуномодулюючий ефект зумовлений стимуляцією, переважно клітинного імунітету, зі збільшенням кількості Т-лімфоцитів, підвищенням фагоцитарної активності лейкоцитів, вивільненням деяких цитокінів.

Фармакокінетика. Не досліджена.

Показання для застосування. Астенічний та імунодефіцитний стан при хронічних рецидивних запальних захворюваннях, стани після оперативного втручання та антибіотикотерапії, цитостатичної, імунодепресивної, променевої терапії, при великих фізичних і розумових навантаженнях; фізична та психоемоційна перевтома. Підвищення неспецифічної резистентності до екстремальних факторів навколишнього середовища (у тому числі переохолодження) і профілактика застудних захворювань і грипу.

Спосіб застосування та дози. Дорослим і дітям старше 12 років призначають по 2 - 3 чайні ложки 2 рази в першій половині дня після їди. Можливо застосування сиропу з чаєм, коктейлями, молоком та іншими напоями. Тривалість курсу лікування – 7 - 10 днів. Лікування можна повторювати через 1 - 2 тижні. Для профілактики застудних захворювань і грипу призначають по 1 чайній ложці 2 рази в першій половині дня після їди, протягом 5 - 7 днів.

Побічна дія. Алергічні реакції, безсоння, підвищена нервова збудливість, підвищення артеріального тиску, гіперсалівація, гіперглікемія. При тривалому застосуванні можуть розвинутися явища пригнічення функції імунної системи.

Протипоказання. Гіперчутливість до рослинних компонентів препарату, туберкульоз, лейкоз, колагенози, множинний склероз, автоімунні захворювання, пропасниця, гострий період інфекційних і соматичних захворювань, тяжка гіпертензія, безсоння, цукровий діабет, фотосенсибілізація, вагітність, лактація, дитячий вік до 12 років. За необхідності хірургічної операції прийом препарату слід припинити не менше, ніж за 5 днів до операції.

Передозування. Нудота, блювання, безсоння, гіперглікемія, алергічні шкірні реакції. При значній вираженості зазначених явищ слід промити шлунок, призначити антигістамінні препарати та інші симптоматичні терапевтичні заходи.

Особливості застосування. У зв’язку з потенційною можливістю розвитку алергічних реакцій Імуно-тон® слід з обережністю застосовувати хворим на бронхіальну астму, атопію, алергічні риніти, а також хворим з дисфункцією печінки. При одночасному застосуванні з УФ-опроміненням препарат може спричинювати фотосенсибілізацію шкіри.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Знижує снодійні і депримуючі ефекти хлоралгідрату, барбітуратів, аміназину, послабляє деякі ефекти адреналіну, саліцилату натрію. Препарат може потенціювати ефекти алкоголю, психостимулювальних і гіпотензивних лікарських засобів центральної дії. Не рекомендується спільне застосування з імунодепресантами через зниження їх ефективності, а також призначення хворим з майбутньою трансплантацією органів, яким показане лікування імунодепресантами.

Препарат не слід призначати одночасно з інгібіторами протеаз, нуклеозидними інгібіторами зворотної транскриптази, варфарином, циклоспорином, контрацептивними засобами для прийому внутрішньо, дигоксином, теофіліном, протисудомними препаратами, інгібіторами зворотного захоплення серотоніну, суматриптаном, кортикостероїдами.

Умови та термін зберігання. Зберігати у захищеному від світла місці при кімнатній температурі (не вище 25°С). Термін придатності - 2 роки.