Гексавит инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: Драже від жовтого до оранжевого кольору, кулеподібної форми, з гладкою, однорідною за забарвленням, поверхнею. Допускається наявність специфічного запаху.

склад: 1 драже містить вітаміну А (ретинолу) 5 000 МО, вітаміну В1 (тіаміну) 2 мг, вітаміну В2 (рибофлавіну) 2 мг; вітаміну В6 (піридоксину гідрохлориду) 2 мг, вітаміну С (кислоти аскорбінової ) 70 мг, нікотинаміду 15 мг;

допоміжні речовини: борошно пшеничне, патока крохмальна, цукор-пісок, олія м’яти перцевої, віск бджолиний, олія соняшникова, тальк.

Форма випуску. Драже.

Фармакотерапевтична група. Полівітамінні комплекси без добавок. Код АТС А11ВА.

 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Фармакологічні властивості зумовлені вітамінами, що входять до складу препарату. Вітамін А стимулює епітелізацію, синтез родопсину, який необхідний для росту кісток та хрящів, він забезпечує нормальну зорову функцію. Вітамін В1 регулює вуглеводний обмін, нормалізує функції нервової системи. Вітамін В2 та нікотинамід беруть участь у процесах тканинного дихання. Вітамін В6 необхідний для нормального функціонування периферичної та центральної нервової системи. Вітамін С бере участь в окисновідновних процесах, синтезі кортикостероїдів, гемоглобіну, колагену, дентину, бере участь у процесах згортання крові, підвищує неспецифічну імунорезистентність.

Фармакокінетика. Зумовлена фармакокінетикою інгредієнтів, які входять до складу препарату. Адсорбція проходить в шлунково-кишковому тракті, переважно в 12-палій кишці та тонкому кишечнику. Препарат метаболізується в печінці. Частина препарату, яка не піддалася всмоктуванню, виводиться переважно із сечею та калом.

Показання для застосування. Гіповітаміноз, тривале лікування антибіотиками, підвищення опірності організму до інфекційних захворювань, особам, професія яких потребує підвищення гостроти зору (водії транспорту).

Спосіб застосування та дози. Гексавіт приймають внутрішньо через 30 хв. після їди. Для профілактики гіповітамінозів призначають дорослим по 1 драже на добу. З лікувальною метою дорослим та дітям старше 7 років призначають по 1 драже 3 рази на добу. Дітям від 3 до 7 років – по 1 драже 1 раз на добу. Препарат приймають протягом 30 днів, курс лікування повторюють 2-3 рази на рік.

Побічна дія. Алергічні реакції.

Протипоказання. Гіперчутливість, в т.ч.до окремих компонентів препарату. Діти віком до 3 років.Вагітність I триместр.

Передозування. Тривалий прийом великих доз препарату може спричинити гіпервітаміноз А, який виявляється у дорослих сонливістю, млявістю, головним болем, гіперемією шкіри обличчя, нудотою, болючістю в кістках нижніх кінцівок, розладом ходи, дратівливістю. У дітей може спостерігатися підвищення температури тіла, блювота, пітливість, сонливість, висипи на шкірі. При появі цих явищ негайно відмінити препарат, лікувати сиптоми гіпервітамінозу А.

Особливості застосування. Не застосовують разом з лікарськими засобами, що містять вітаміни. У період вагітності та лактації препарат застосовують тільки за призначенням лікаря з урахуванням співвідношення ризик/користь. З обережністю застосовувати при жовчокм’яній хворобі, хронічному панкреатиті, нефриті, декомпенсованій серцевій недостатності, схильності до тромбоутворення, цукровому діабеті.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Вітамін В6 послабляє дію леводопи, вітамін С посилює дію та токсичність сульфаніламідів (можливість кристалурії). Всмоктування вітаміну А порушують нітрити та холестирамін.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі від 15 до 25 оС. Термін придатності 1 рік.