Викаир инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: таблетки рожевого або рожевувато-лілового кольору з

білими і темними вкрапленнями, з двоопуклою поверхнею, з рискою;

склад: 1 таблетка містить вісмуту нітрату основного - 0,35 г, магнію карбонату основного

 - 0,4 г, натрію гідрокарбонату - 0,2 г, кори крушини в порошку - 0,025 г, кореневищ аїру в порошку - 0,025 г;

допоміжні речовини; крохмаль картопляний, кислота стеаринова, тальк.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Засоби для лікування пептичної виразки. Код АТС А02ВХ62.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Вікаїр ® відноситься до в’яжучих і антацидних препаратів. Механізм його дії комплексний та пов’язаний з впливом на аферентну інервацію, в наслідок чого підвищується або знижується збудливість та провідність аферентних нервових провідників і закінчень, а також захищаються рецептори від подразнень.

Вісмуту нітрат, магнію карбонат, натрію гідрокарбонат мають антацидну дію - утворюють плівку з колоїду, що захищає чутливі нервові закінчення від дії подразнювальних речовин і соляної кислоти на слизову оболонку шлунку; в’яжучу дію - викликають дегідратацію або часткову коагуляцію тканинних білків і утворюють альбумінати, що захищають слизову оболонку;

Кора крушини викликає послаблювальний ефект за рахунок хризофанової кислоти, що стимулює перистальтику товстої кишки та зменшує всмоктування у ній води;

Кореневище аїру вміщує гіркоти, що сприяють покращанню травлення, рефлекторно збільшуючи секрецію шлункового соку.

Фармакокінетика. Не вивчалась.

Показання для застосування. Лікування гіперацидних гастритів, функціональної диспепсії.

Спосіб застосування та дози. Таблетки Вікаїр® призначають внутрішньо після їжі. Приймають по 1-2 таблетки (краще після їх подрібнення) 3 рази на день із 1/2 склянки теплої води. Курс лікування триває 1-2-3 місяці при дотриманні відповідної дієти.

Дітям після 7 років – по 1/2 - 1 таблетці 3 рази в день.

Побічна дія. У поодиноких випадках може спостерігатися збільшення частоти випорожнень, які припиняються при зменшенні дози. Головний біль, набряк ясен та повік, пігментація на язику, нудота, блювання, гемоглобінемія.

 

 

Протипоказання. Хронічні і запальні процеси в кишечнику і жовчному міхурі. Підвищена чутливість до окремих компонентів. Діти до 7 років. Вагітність, лактація.

Передозування. Можливі диспептичні явища ( нудота , блювання), пронос.

Особливості застосування. При лікуванні препаратом необхідно контролювати стан функції нирок та концентрацію вісмуту в крові і сечі. Препарат не слід застосовувати при вагітності, на час лікування припиняють годування груддю. Кал при прийомі таблеток Вікаїр® має темний колір.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При вживанні препарату зменшується резорбтивна дія тетрациклінів, оскільки при взаємодії тетрациклінів з препаратами, що містять катіони магнію, утворюються комплекси, які погано всмоктуються. Під час лікування препаратом не слід приймати препарати, що містять вісмут, для запобігання ризику зростання вмісту речовини в крові. Препарат зменшує всмоктування похідних кумарину. Не дозволяється вживати одночасно з препаратами, які пригнічують секрецію.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла, недоступному для дітей місці, при температурі від +15 °С до +25 °С.

Термін придатності - 5 років.

Пользователей также интересует