Рингера раствор инструкция, аналоги и состав

Склад:

діючі речовини: 100 мл інфузійного розчину містять: натрію хлориду – 0,86 г, калію хлориду – 0,03 г, кальцію хлориду гексагідрату – 0,048 г;

(Na+ – 14,72 ммоль, K+ – 0,40 ммоль, Ca+ –0,22 ммоль, Cl- – 15,56 ммоль);

допоміжна речовина: вода для ін’єкцій.

 

Лікарська форма. Розчин для інфузій.

 

Фармакотерапевтична група. Кровозамінники та перфузійні розчини. Електроліти.

Код АТС В05ВВ01.

 

Клінічні характеристики.

Показання. Ізо- і гіпотонічна дегідратація и метаболічний ацидоз внаслідок профузної діареї та невтримного блювання, пронос, обмороження, перитоніт, гострі масивні крововтрати, великі опіки, під час операційного втручання та у післяопераційному періоді, інтоксикації різної етіології, шокові стани, колапс. Може застосовуватись місцево для промивання ран, очей, слизової оболонки носа.

 

Протипоказання. Гіпернатріємія, гіперкаліємія, гіперхлорємія, гіперкоагуляція, гіпергідратація, декомпенсована серцева недостатність, виражена ниркова недостатність, тромбофлебіт, олігурія та анурія, набряк легенів і мозку, метаболічний алкалоз, лікування великими дозами кортикостероїдів, декомпенсовані вади серця.

 

Спосіб застосування та дози. Вводять внутрішньовенно струминно або крапельно. При тяжких формах захворювання (гіповолемічний, інфекційний шок, неадекватна капілярна перфузія, декомпенсований метаболічний ацидоз тощо) починають зі струминного введення з наступним переходом до крапельного. При більш легких формах захворювання можна обмежитися крапельним введенням препарату.

Розчин вводять внутрішньовенно крапельно дорослим зі швидкістю 4-10 мл/кг/год, об’ємом від 50 мл до 3 л. Максимальна добова доза для дорослих 3 л.

 

Побічні реакції. Введення розчину у великих об’ємах може приводити до розвитку хлоридного ацидозу, гіпергідратації.

 

Передозування. Введення надто великої кількості розчину може призвести до порушення балансу рідини, електролітів (гіпернатріємія, гіперкаліємія, гіперкальціємія, гіперхлорємія) та кислотно-лужної рівноваги. Терапія симптоматична.

 

Застосування у період вагітності або годування груддю. Застосування препарату можливе тільки в тому випадку, якщо очікувана користь для жінки перевищує можливий ризик для плоду або дитини.

 

Особливості застосування. При тяжких захворюваннях, що потребують введення значних кількостей препарату, необхідно кожні 6 год. контролювати показники водно-електролітного балансу. З метою підвищення ефективності дезінтоксикаційної та регідратаційної терапії розчин можна призначати одночасно з гемотрансфузіями, переливанням плазми крові і плазмозамінників.

 

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами. Препарат застосовують тільки в умовах стаціонару.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій. Можна призначати одночасно з гемотрансфузіями, переливанням плазми крові і плазмозамінників.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Препарат містить важливі неорганічні компоненти, які здатні підтримувати осмотичний тиск плазми крові та позаклітинної рідини. Відновлює водно-сольовий баланс. Відновлює дефіцит рідини в організмі, що виникає при його дегідратації або в зв’язку з акумуляцією позаклітинної рідини у вогнищах великих опіків і травм, при порожнинних операціях, перитоніті. Препарат підвищує лужний резерв крові, поліпшує реологічні властивості крові і перфузію тканин, підвищує ефективність гемотрансфузійних заходів при великих крововтратах і тяжких формах шоку. Препарат володіє дезинтоксикаційним ефектом в результаті зниження концентрації токсичних продуктів в крові і активації діурезу.

Фармакокінетика. Після введення швидко розподіляється у тканинах організму. Залишає судинне русло з сечею, незначна кількість препарату виводиться з калом та жовчю.

 

Фармацевтичні характеристики:

основні фізико-хімічні властивості: прозора, безбарвна рідина;

теоретична осмолярність 309 мосмоль/л.

 

Несумісність. Не встановлена.

 

Термін придатності - 2 роки.

 

Умови зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці, при температурі не вище 25 °С.