Зорекс® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: капсули № 00, корпус білого кольору, кришечка рожевого кольору, які містять гранули і порошок білого кольору з кремуватим відтінком;

склад: 1 капсула містить 250 мг унітіолу та 10 мг кальцію пантотенату;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, лимонна кислота, крохмаль 1500, магній фосфорнокислий двозаміщений, повідон, кремнію діоксид колоїдний.

 

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Антидоти. Код АТС V03AB09.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Виявляє дезінтоксикаційну (у тому числі щодо продуктів напіврозпаду етилового спирту, важких металів та їхніх сполук, арсенистих сполук) дію. Унітіол має гепатопротекторні та антиоксидантні властивості.

Активні сульфгідрильні групи унітіолу, взаємодіючи з тіоловими отрутами та продуктами напіврозпаду алкоголю (етанолу), що знаходяться у крові та тканинах, утворюють з ними нетоксичні з’єднання (комплекси), які виводяться з сечею.

При прийомі препарату внутрішньо активна речовина унітіол з портальним кровотоком проникає у печінку, де швидко і фізіологічно необоротно з’єднується з ацетальдегідом, що спричиняє наступне виведення етилового спирту з інших органів і тканин. Препарат активує також алкогольдегідрогеназу, посилюючи процес окислення етанолу і дезінтоксикацію його токсичних агентів ферментною системою печінки. Наявність у складі препарату пантотенату кальцію посилює дезінтоксикаційну дію унітіолу.

Фармакокінетика. Після прийому внутрішньо, капсули, що містять 250 мг унітіолу, максимальний рівень концентрації унітіолу у крові досягається через 1,5 год і знаходиться у межах 90 - 140 мг/мл. Середній час знаходження унітіолу в організмі 9 - 11 год (10,16 ± 0,39 год), у тому числі у шлунково-кишковому тракті – 15 - 20 хв. Період напіввиведення (Т1/2) становить 7,5 ± 0,46 год. Кальцію пантотенат добре всмоктується у кишечнику і розщеплюється, вивільняючи пантотенову кислоту, яка бере участь у вуглеводному та жировому обмінах, стимулює утворення кортикостероїдів, прискорює процеси регенерації. Приблизно 60% препарату виводиться з сечею, частково – з калом.

 

Показання для застосування. Алкогольна інтоксикація; алкогольний абстинентний синдром; хронічний алкоголізм (у складі комплексної терапії); гострі і хронічні отруєння органічними і неорганічними сполуками арсену, ртуті, золота, хрому, кадмію, міді, цинку, нікелю, вісмуту, сурми.

 

Спосіб застосування та дози. Внутрішньо. Капсулу ковтають за 30 хв до їди, не розжовуючи, запиваючи водою.

При алкогольній інтоксикації та алкогольному абстинентному синдромі – дорослим по 1 капсулі 1 - 2 рази на добу. За необхідності добову дозу можна збільшити до 1 000 мг (унітіолу), а кратність прийому слід довести до 4 разів на добу. Препарат слід приймати 3 - 7 днів до припинення симптомів інтоксикації.

При хронічному алкоголізмі: дорослим призначають по 1 капсулі 1 раз на добу протягом 10 днів.

При отруєнні сполуками арсену та солями важких металів – дорослим призначають по 250 - 1 000 мг (унітіолу) на добу в 1 - 4 прийоми протягом 7 - 10 днів.

Побічна дія. Рідко: алергічні реакції, при застосуванні у високих дозах: нудота, запаморочення, тахікардія, блідість шкірних покривів.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату, тяжкі декомпенсовані захворювання печінки та нирок.

Передозування. Прояви передозування можуть з’явитися при перевищенні рекомендованої дози більше, як у 10 разів.

Симптоми: задишка, гіперкінези, загальмованість, млявість, оглушення, короткочасні судоми.

Лікування: промивання шлунка, призначення активованого вугілля, послаблюючих засобів, симптоматична терапія, у гострих випадках оксигенотерапія, введення декстрози.

Особливості застосування. З обережністю застосовують при артеріальній гіпертензії та при зниженому артеріальному тиску.

Препарат не слід призначати при вагітності і годуванні груддю через відсутність даних клінічних досліджень.

Досвід застосування дітям відсутній.

Через можливість виникнення запаморочення при застосуванні препарату необхідно утримуватися від керування транспортними засобами та роботи з потеційно небезпечними механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не сумісний з лікарськими засобами, що містять солі важких металів, а також із лугами (швидко розкладається).

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі не вище 25°С. Термін придатності – 2 роки.