Микосептин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: трифазна мазь типу “суспензія – емульсія” від майже білого до жовтуватого кольору, олійної консистенції з дрібними частками жиру, має характерний запах;

склад: 1 г мазі містить кислоти ундециленової 0,05 г, цинку ундециленату 0,2 г;

допоміжні речовини: метилпарабен, парафін твердий, парафін рідкий, вазелин білий, кислота стеаринова, жиру свинячого моногліцериди, віск білий, олеомакрогол, вода очищена.

Форма випуску. Мазь.

Фармакотерапевтична група. Протигрибкові засоби для місцевого застосування. Код АТС D01AE20.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Ундециленова кислота та її солі виявляють фунгістатичну, а в більших концентраціях – фунгіцидну дію щодо дерматофітів Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagriphynes, Epidermophyton floccosum і Microsporon audouini. Препарату також властива певною мірою бактеріостатична дія щодо штамів Pseudomonas aeruginosa, Proteus rettgeri, Aeromonas hydrophila та Yersinia enterocolitica. Цинк стягує шкіру, зменшуючи прояви її подразнення та прискорюючи загоєння. Виражене поліпшення стану відбувається протягом першого тижня лікування, а повне одужання – через місяць.

Фармакокінетика. Дані з вивчення фармакокінетики комплексу відсутні.

Показання для застосування. Застосовують для лікування всіх видів поверхневих грибкових захворювань шкіри.

З профілактичною метою препарат призначають при надмірному потовиділенні, при проявах подразнення у місцях вологої попрілості (пахвинно-стегнові складки, під молочними залозами), пітниці тощо.

Спосіб застосування та дози. Для лікування дорослих і дітей старше 2 років мазь наносять на вимиту суху шкіру двічі на день не менше одного тижня. Після зникнення клінічних ознак лікування продовжують, застосовуючи мазь один раз на день протягом ще одного тижня, а потім – через день або двічі на тиждень. Загалом лікування триває один місяць. Скорочення курсу лікування може призвести до появи рецидиву.

Побічна дія. Препарат здебільшого переноситься добре. У виняткових випадках після нанесення мазі може спостерігатись легке подразнення шкіри (почервоніння), яке через деякий час спонтанно зникає. Протягом курсу лікування може розвинутись реакція підвищеної чутливості до деяких інгредієнтів препарату. До ознак такої підвищеної чутливості належать свербіж, почервоніння, припухлість шкіри, відчуття печіння, іноді навіть виникнення невеликих пустул, пухирців або пухирів.

Протипоказання. Мікосептин протипоказаний пацієнтам з підвищеною чутливістю (алергією) до його інгредієнтів, зокрема до ундециленатів і парабенів. Цей препарат не застосовують для лікування дітей до 2 років.

У періоди вагітності та годування груддю препарат можна застосовувати тільки у випадку, коли на думку лікаря очікувана користь від застосування перевищує потенційний ризик для плоду.

Передозування. Випадки передозування дотепер не відомі.

Особливості застосування. Мазь не можна наносити на мокнущі ділянки шкіри, рани, виразки та пухирі, очі та на ділянку навколо них.

У разі випадкового потрапляння мазі всередину у дитини може виникнути нудота або навіть блювання. У такому випадку необхідно зробити промивання шлунка. Терапія симптоматична.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія поки що не відома.

Умови та термін зберігання. Зберігати в щільно закритій внутрішній упаковці, в недоступному для дітей місці при температурі до 25 оС. Термін придатності – 3 роки.