Ксантинола никотинат инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: хantinol nicotinate; 7-[2-окси-3-(N-метил-b-оксиетиламіно)-пропіл]-теофіліну нікотинат;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого або майже білого кольору, з плоскою поверхнею, рискою і фаскою;

склад: 1 таблетка містить ксантинолу нікотинату 0,15 г;

допоміжні речовини: крохмаль кукурудзяний, полівінілпіролідон, кальцію стеарат, цукор молочний.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Периферичні вазодилататори. Код АТС С04А D02.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Ксантинолу нікотинат розширює мозкові, коронарні та периферичні кровоносні судини, поліпшує колатеральний та мозковий кровообіг, зменшує явища церебральної гіпоксії, поліпшує мікроциркуляцію в сітківці ока, знижує агрегацію тромбоцитів, поліпшує метаболічні процеси у мозковій тканині в післяопераційний період, посилює скорочення міокарда.

Фармакокінетика. Добре всмоктується у травному тракті, дисоціює з утворенням ксантинолу і нікотинової кислоти. Виділяється з сечею у вигляді метаболітів.

Показання для застосування. Облітеруючий атеросклероз судин нижніх кінцівок (переміжна кульгавість), хвороба Рейно, діабетична ангіопатія, ретинопатія, ангіоневропатія, тромбофлебіт, тромбоз і емболії кровоносних судин, мігрень, атеросклеротичні порушення мозкового кровообігу, післяопераційний період після видалення пухлин головного мозку, його забиття, хвороба Меньєра, трофічні виразки нижніх кінцівок, які погано загоюються.

Спосіб застосування та дози. Таблетки ксантинолу нікотинату призначають внутрішньо після їжі.

Прийом починають з 1 таблетки (0,15 г) 3 рази на добу. В разі необхідності дозу збільшують до 2 - 3 таблеток 3 рази на добу. Таблетки ковтають, не розжовуючи. При поліпшенні стану прийом зменшують до 1 таблетки 2 - 3 рази на добу. Курс лікування, як правило, становить 2 місяці. При гострих порушеннях мозкового та периферичного кровообігу віддають перевагу ін’єкційній формі препарату.

Побічна дія. Можливі запаморочення, нудота, відчуття жару, поколювання та гіперемія шкіри у верхній частині тіла, особливо шиї та голови. Ці симптоми минають через 10 - 20 хв і не потребують спеціального лікування. У поодиноких випадках – діарея, анорексія, біль у животі, уртикарні висипання, ангіоневротичний набряк.

Протипоказання. Застосування ксантинолу нікотинату протипоказано при серцевій недостатності IIБ - III ступенів, гострому інфаркті міокарда, стенозі лівого передсердно-шлуночкового отвору, гострій геморагії, вагітності, виразковій хворобі шлунка та 12-палої кишки у стадії загострення.

Передозування. Препарат малотоксичний. Гостре передозування може проявитися артеріальною гіпотензією (слабкість, запаморочення), тахікардією, болями у животі і блюванням. При передозуванні препаратом призначають симптоматичну терапію.

Особливості застосування. З обережністю призначають при лабільному артеріальному тиску. Препарат несумісний з алкоголем і кавою.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Щоб уникнути різкого зниження артеріального тиску, препарат не можна призначати у комплексі зі строфантином та гіпотензивними засобами (бета-адреноблокаторами, алкалоїдами ріжок, альфа-адреноблокаторами, симпатоміметиками, гангліоблокаторами).

Умови та терміни зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла, недоступному для дітей місці при температурі +15 - 25°С. Термін придатності – 4 роки.