Рингера раствор инструкция, аналоги и состав

Склад:

Діючі речовини: натрію хлорид, калію хлорид, кальцію хлорид.

100 мл розчину містить: натрію хлориду – 0,86 г, калію хлориду – 0,3 г, кальцію хлориду – 0,48 г;

іонний склад на 1 л препарату: Na+-147,20 ммоль; K+-4,02 ммоль; Ca++-2,20 ммоль;                               Cl--155,60 ммоль.

допоміжні речовини: вода для ін’єкцій.

Лікарська форма. Розчин для інфузій.

 

Фармакотерапевтична група. Розчини для корекції порушень електролітного балансу. Електроліти. Код АТС В05ВВ01.

Клінічні характеристики.

Показання. Ізо- та гіпотонічна дегідратація та метаболічний ацидоз внаслідок тривалої діареї та нестримного блювання, при гострих масивних крововтратах, при шоку, значних опіках, при тяжкому перебігу післяопераційного періоду, отруєннях різної етіології. Препарат можна призначати також ректально.

Рінгера розчин застосовують зовнішньо для промивання очей, носа, слизових оболонок, ран.

 

Протипоказання. Виражені порушення видільної функції нирок, декомпенсована серцева недостатність, тромбофлебіт, підвищене згортання крові, стани пов’язані з небезпекою набряку мозку та легень, гіперхлоремія, гіпернатріемія, гіпергідратація, метаболічний алкалоз.

 

Спосіб застосування та дози. Розчин Рінгера призначають внутрішньовенно краплинно з швидкістю 4–10 мл/кг/годину в об’ємі від 50 мл до 3 л. Препарат можна призначати також ректально по 75–100мл. Періодичність інфузій визначається індивідуально. Для промивання очей, носа, ран використовують стерильний розчин.

 

Побічна дія. Гіперчутливість, гіпергідратація, гіпокаліемія.

 

Передозування. Використання Рінгера розчину у великій кількості може призвести до розвитку хлоридного ацидозу, гіпергідратації.

Застосування у період вагітності або годування груддю. Не застосовувати у І триместр вагітності, у ІІ та ІІІ триместрах Рінгера розчин застосовують тільки в тих випадках, коли очікувана користь для матері перевищує можливий ризик для плода.

Дані про надходження препарату у материнське молоко відсутні, однак треба з обережністю призначати препарат під час лактації.

Діти. Досвід застосування препарату у дітей відсутній.

 

Особливі заходи безпеки. В Рінгера розчині, відносно до рівня у сиворотці крові, відмічається високий рівень іонів хлора, тому не рекомендується тривале застосування цього розчину.

 

Особливості застосування. За тривалого використання, особливо у великих об’ємах, контролюють вміст електролітів у плазмі та сечі, діурез.

 

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами. Дані відсутні через виключне застосування препарату в умовах стаціонару.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. З метою підвищення ефективності дезінтоксикаційної та протидегітратаційної терапії Рінгера розчин можна призначати одночасно з гемотрансфузіями, переливанням плазми та плазмозамінників.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Рінгера розчин містить збалансовану суміш основних катіонів і є більш фізіологічним у порівнянні з 0,9 % ізотонічним розчином натрію хлориду.

Розчин Рінгера відновлює водно-сольовий та кислотно-лужний баланс і поповнює дефіцит рідини в організмі людини, що виникає при дегідратації або у зв’язку з акумуляцією позаклітинної рідини в осередках значних опіків та травм, при порожнинних операціях перитоніті. Препарат підвищує лужний резерв крові.

Поряд з цим, Рінгера розчин поліпшує реологічні властивості крові та перфузію тканин, підвищуючи ефективність гемотрансфузійних заходів при масивних крововтратах та тяжких формах шоку. Препарат має також дезінтоксикаційний ефект внаслідок зниження концентрації токсичних продуктів у крові та активації діурезу.

Фармакокінетика.

Протягом 30–40 хв виходить з кров’яного русла в екстравазальний простір, виводиться нирками.

Фармацевтичні характеристики.

основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна рідина; теоретична осмолярність – 309 мОсмоль/л; рН 5,0 – 7,5.

 

Несумісність. Не застосовувати одночасно з фосфатвмісними електролітними концентратами.

 

Термін придатності. 2 роки.

 

Умови зберігання. Зберігати при температурі від 10 до 25 оС

Пользователей также интересует