Хлорофилипт инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основнi фiзико-хiмiчні властивостi: темно-зелена масляниста рідина;

склад: 1 мл містить хлорофіліпту екстракту густого 0,02 г (20 мг);

допоміжні речовини: олія маслинова або кукурудзяна.

Форма випуску. Розчин в олії.

Фармакотерапевтична група. Антисептичні та дезінфікуючі засоби. Код АТС D08АХ10**.

Фармакологiчнi властивостi.

Факмакодинаміка. Хлорофіліпт є сумішшю хлорофілів з листів евкаліпту. Препарат має протимікробну дію, особливо відносно стафілококів, у тому числі пеніциліностійких стафілококів. Хлорофіліпту притаманна антисептична, бактерицидна та протизапальна дії.

Фармакокінетика. Не досліджена.

Показання для застосування. Лікування захворювань, викликаних антибіотикостійкими стафілококами: при опіковій хворобі, ранах, що довго не загоюються, трофічних виразках кінцівок, а також для санації стафілококових носіїв; розчин хлорофіліпту в олії застосовують при сфінктериті, геморої, для змазування наконечника при проведенні лікувальних клізм, при виразковій хворобі шлунку, виразкових колітах, ерозіях прямої кишки; у гінекологічній практиці препарат застосовують при розривах піхви, ерозіях шийки матки, свищах, при бешиховому запаленні шкіри. Широко застосовують розчин хлорофіліпту в олії при стоматологічних захворюваннях, а також при опіках ока з ураженням рогівки; застосовується при гнійно-запальних захворюваннях ЛОР-органів (гайморити, етмоїдити), при лікуванні фурункулів, карбункулів носа та носогубної ділянки; застосовується у матерів-годувальниць з метою запобігання тріщин сосків.

Спосіб застосування та дози. Розчин Хлорофіліпту в олії 20 мг/мл призначають місцево та внутрішньо. При лікуванні ерозій шийки матки попередньо осушують тампонами всі складки слизової піхви і піхвової частини шийки матки і розчином хлорофіліпту в олії 20 мг/мл змазують канал шийки матки. Змочений в препараті тампон залишають на шийці матки на 15 - 20 хв. Маніпуляції проводять протягом 10 днів щоденно, після чого протягом 2-х тижнів хвора повинна спринцюватися розчином препарату (1 столова ложка 1% спиртового розчину на 1 л води). Після кожного спринцювання тампон з препаратом (розчин в олії 20 мг/мл) залишають у піхві на 12 год. У разі неповної епітелізації ерозії курс лікування необхідно повторити.

Для лікування ран, що довго не загоюються, і трофічних виразок кінцівок препарат застосовують місцево у вигляді марлевих пов’язок, просочених розчином хлорофіліпту в олії 20 мг/мл почергово з 1% спиртовим розчином хлорофіліпту в розведенні 1 : 10.

Розчин хлорофіліпту в олії застосовують при місцевих ускладненнях – сфінктериті, геморої , а також для змазування наконечника для проведення лікувальних клізм.

Для лікування захворювань, причиною яких є антибіотикорезистентні стафілококи, дорослі приймають внутрішньо розчин хлорофіліпту в олії 20 мг/мл по 5 мл 4 рази на день протягом 15 - 20 днів.

При виразковій хворобі шлунку у складі комплексної терапії дорослі препарат застосовують щодня по 5 мл 3 рази на день протягом 3 тижнів, після трьохмісячної перерви курс лікування повторюють. Розчин в олії застосовують таким чином: перший раз - натщесерце за годину до їжі, попередньо змішавши у роті 5 мл препарату з 30 мл води до стану емульсії; другий раз – через 4 години (за годину до їжі) приймають емульсію у такій же дозі; третій раз препарат приймають через 2 години після їжі перед сном. Ефективне також введення препарату за допомогою ендоскопу на ділянку виразкового дефекту 1 раз на добу протягом 10 днів.

Для лікування бешихового запалення шкіри розчин в олії застосовують у вигляді пов’язок.

При стоматологічних захворюваннях обробляють ясна розчином хлорофіліпту в олії 20 мг/мл.

При захворюваннях ЛОР-органів (гайморити, етмоїдити) дорослим внутрішньо по 1 чайній ложці 4 рази на день протягом 7 днів, а також місцево капають препарат від 5 - 10 крапель до ½ піпетки 3 - 4 рази на день у кожну половину носа, у положенні лежачи з закинутою головою (у такому положенні хворий залишається 15 хв).

Хворим з гострими ларинго-бронхітами хлорофіліпт призначають внутрішньо. Дорослим по 5 мл 4 рази на день (курс лікування – 7 - 10 днів).

При лікуванні неускладненого фурункульозу носа хлорофіліпт призначають місцево у вигляді марлевих пов’язок, змочених 1% спиртовим розчином у розведенні 1 : 10 та розчином хлорофіліпту в олії 20 мг/мл почергово. Пов’язки міняють 2 - 3 рази на день.

Застосовується у матерів-годувальниць з метою запобігання тріщин сосків – змазують їх після годування дитини, перед наступним годуванням розчин змивають кип’яченою водою.

 

Побічна дія. При застосуванні препарату можлива поява алергічних реакцій.

Протипоказання. Застосування хлорофіліпту протипоказане при індивідуальній несприйнятливості препарату.

Передозування. Можливе посилення побічної дії.

Особливості застосування. Незалежно від обраного способу застосування визначають чутливість до хлорофіліпту, для чого хворий випиває 25 крапель препарату, розчиненого в 1 столовій ложці води. При відсутності через 6 - 8 годин ознак алергії (набряклість губ, слизової оболонки зіва і т. ін.) препарат можна застосовувати.

Дані про особливості застосування у дітей відсутні.

Вагітність та період лактації.

Під час вагітності та в період лактації препарат призначають тоді, коли очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плода або дитини.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не досліджена.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурі не вище 20°С. Термін придатності – 2 роки.