Гексавит инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: драже жовтого кольору, зі слабким характерним запахом. Драже кулеподібної форми, поверхня гладка, однорідного кольору;

склад: 1 драже містить:

вітаміну А (ретинолу ацетату або ретинолу пальмітату) 5 000 МО;

тіаміну гідрохлориду (вітаміну В1) 0,002 г;

рибофлавіну (вітаміну В2) 0,002 г;

нікотинаміду (вітаміну РР) 0,015 г;

піридоксину гідрохлориду (вітаміну В6) 0,002 г;

кислоти аскорбінової (вітаміну С) 0,07 г;

допоміжні речовини: борошно, патока крохмальна, цукор, масло ефірне м’ятне або ароматизатор харчовий, віск, масло вазелінове, тальк, барвник хіноліновий жовтий Е 104.

Форма випуску. Драже.

Фармакотерапевтична група. Полівітамінні препарати без добавок. Код АТС А11ВА.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Полівітамінний препарат, властивості якого обумовлені вітамінами, що входять до його складу та беруть активну участь у різних метаболічних процесах, які регулюють гомеостаз організму в нормі та при патології. Поєднання вітамінів сприяє виявленню більш вираженої і різносторонньої їх біологічної дії.

Вітамін А забезпечує нормалізацію переважно процесів білкового та вуглеводного обмінів.

Вітамін В1 забезпечує нормальне функціонування нервової, серцево-судинної систем і травного тракту.

Вітамін В2 є важливим компонентом у білковому, жировому та вуглеводному обміні, бере участь у підтримці нормальної зорової функції ока, нормалізує функції шкіри.

Вітамін РР є специфічним протипелагричним засобом, покращує вуглеводний обмін.

Вітамін В6 необхідний для синтезу білків, відновлення функцій печінки, шкіри, нервової системи, покращує ліпідний обмін при атеросклерозі.

Вітамін С бере участь в окисно-відновних процесах, обміні вуглеводів, зсіданні крові, регенерації тканин, сприяє підвищенню опірності організму, стимулює біохімічну активацію вітамінів групи В.

Фармакокінетика. Препарат добре всмоктується в травному тракті, з течією крові розноситься в усі органи і тканини; продукти його обміну виводяться із сечею і жовчю.

Показання для застосування. Як профілактичний та лікувальний засіб:

при гіповітамінозі;

при підвищеній потребі у вітамінах (інтенсивному фізичному і нервово-психічному навантаженні, несприятливих умовах навколишнього середовища, незбалансованому харчуванні, вагітності, лактації, інтенсивному рості у дітей та підлітків);

в осіб, професійна діяльність яких вимагає постійної високої гостроти зору (пілотам, водіям транспорту, операторам підйомних кранів);

у відновний період після оперативних втручань, травм, опіків, важких захворювань, інтоксикацій різного походження;

для підвищення опірності організму до інфекційних та застудних захворювань у період несприятливої епідемічної обстановки;

при тривалій терапії антибіотиками.

Спосіб застосування та дози. Препарат приймають внутрішньо після їди.

Для профілактики гіповітамінозів дорослим призначають по 1 драже на добу, з метою лікування – по 1 драже 3 рази на добу.

З профілактичною метою вагітним жінкам (у ІІ-ІІІ триместрі) та у період лактації слід приймати Гексавіт® по 1 драже на добу. Курс визначається індивідуально.

З лікувальною метою дітям препарат призначають: від 3 до 7 років по 1 драже 1–2 рази на добу, старшим 7 років – по 1 драже 3 рази на добу.

Препарат приймають протягом 30 днів (курс лікування повторюють 2–3 рази на рік), але тривалість прийому і повторюваність курсів терапії залежать від конкретного показання до застосування, вираженості та форми патологічного процесу, віку хворого.

Побічна дія. У рекомендованих дозах препарат добре переноситься та рідко викликає побічні ефекти, що, як правило, пов’язані з індивідуальним несприйняттям одного з компонентів препарату. У цьому випадку можливі алергічні реакції (свербіж, гіперемія шкіри, шкірні висипи).

Протипоказання. Підвищена чутливість до будь-якого компонента препарату. Дітям до 3 років препарат не призначають.

Передозування. Симптоми: біль у ділянці живота, відрижка, запор, діарея; алергічні реакції: свербіж, шкірні висипи, сонливість, головний біль.

Лікування: промивання шлунка, сорбенти. Симптоматичне лікування.

Особливості застосування. Не рекомендується збільшувати вказані дози препарату без рекомендації лікаря, приймати препарат разом з іншими лікарськими засобами, які містять вітаміни, особливо жиророзчинні.

Доза вітаміну А не повинна перевищувати 5 000 МО у вагітних і плануючих вагітність.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія з іншими лікарськими засобами не описана.

Умови та термін зберігання. У сухому, захищеному від світла місці при температурі не вище 25°С. Зберігати в недоступному для дітей місці. Термін придатності – 1 рік.