Гепабене ® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: тверді желатинові капсули світло-коричневого кольору, що містять оранжево-коричневий порошок;

склад: 1 капсула містить екстракту трави рутки лікарської (Fumaria officinalis) 275,1 мг, у.т.ч. фумарового алкалоїду 4,13 мг; екстракту плодів розторопші плямистої (Silybum marianum) 83,1 мг, у.т.ч. 50 мг силімарину, що відповідає вмісту силібініну не менше 22 мг;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, крохмаль кукурудзяний, тальк, макрогол, коповідон, магнію стеарат, кремнію діоксид колоїдний; желатин, титану діоксид Е 171, заліза оксид жовтий Е 172, заліза оксид червоний Е 172, заліза оксид чорний Е 172.

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група.

Засоби, що застосовуються при захворюваннях печінки та жовчовивідних шляхів. Гепатотропні препарати. Код АТС A05B A53.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Гепабене - комбінований препарат рослинного походження, що містить екстракт рутки лікарської та сухий екстракт плодів розторопші плямистої. Екстракт рутки лікарської містить алкалоїд фумарин, що має жовчогінну дію, нормалізує кількість секреції жовчі, має холеспазмолітичний ефект, знижує тонус сфінктера Одді, покращує надходження жовчі в кишечник.

Екстракт плодів розторопші плямистої містить силімарин – групу флавоноїдних зв’язків, що включають ізомери силібінін, силідіанін і силікристин. Силімарин має гепатопротекторну дію: захищає клітини печінки від ушкоджувальної дії шкідливих факторів (алкоголь, токсини тощо), стимулює синтез білка, сприяє відновленню клітин печінки. Гепабене нормалізує функцію печінки при гострих і хронічних патологічних станах.

Показання для застосування.

Для профілактики та лікування захворювань жовчовивідних шляхів, хронічних запалень і токсичних уражень печінки; постхолецистектомічний синдром.

 

Спосіб застосування та дози.

Препарат Гепабене приймають після їди.

Дорослим та дітям з 6 років рекомендується приймати препарат Гепабене по 1 капсулі 3 рази на добу. За наявності нічного болю рекомендується додатковий прийом 1 капсули перед сном. За необхідності добову дозу препарату підвищують до максимальної – 6 капсул (3 - 4 рази на добу). Курс лікування - не менше 3 місяців.

 

Побічна дія.

Іноді можуть виникнути діарея, підвищення діурезу, алергічні реакції.

 

Протипоказання.

Підвищена індивідуальна чутливість до компонентів препарату та гострі запальні захворювання печінки та жовчовивідних шляхів.

Передозування.

Випадків передозування не спостерігалось. У разі передозування можливі діарея, абдомінальний біль. У цьому випадку слід припинити застосування препарату. Лікування - симптоматичне.

 

Особливості застосування.

Застосування в період вагітності та годування груддю. Незважаючи на відсутність на сьогодні достовірних даних щодо негативного впливу препарату Гепабене на плід і немовля, застосування препарату під час вагітності та в період лактації проводять тільки, якщо на думку лікаря користь від застосування препарату перевищує можливий ризик для плода/немовляти.

Лікарський засіб у формі капсул не слід призначати дітям до 6 років.

Для осіб похилого віку корекція дозування препарату не потрібна.

Вплив на здатність керувати машинами і механізмами. Не виявлений.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

До цього часу не встановлена.

 

Умови та термін зберігання.

Зберігають при температурі не вище 25 °С, в місцях, недоступних для дітей.

Термін придатності5 років.