Оксолиновая мазь инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: мазь білого або жовтуватого кольору;

склад: 100 г мазі містять оксолiну - 0,25 г;

допоміжні речовини: масло вазелiнове, вазелiн медичний.

Форма випуску. Мазь.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовують в офтальмології. Противiрусні засоби.

Код АТС S01A D10**.

Фармакологічні властивості. Оксолін чинить противірусну дію відносно як ДНК-, так і РНК-вірусів: аденовірусу, вірусу грипу, простого герпесу і Неrpes zoster. Механізм противірусної активності препарату полягає у хімічній взаємодії з гуаніновими залишками нуклеїнових кислот вірусів. Нуклеїнова кислота, гуаніновий залишок якої прореагував з оксоліном, стає функціонально неактивна.

Фармакокінетика. При нанесенні мазі на шкіру і слизові оболонки препарат швидко всмоктується, частково проникає в кров і паренхіматозні органи (печінка, нирки, селезінка). Оксолін відносно швидко виводиться з організму з сечею і в органах не накопичується.

Показання для застосування. Мазь оксолінову 0,25% застосовують при вiрусному ринiтi, а також для профiлактики грипу.

Спосіб застосування та дози. Для лікування вiрусного ринiту оксолiновою маззю 0,25 % змазують слизову оболонку носа 2 - 3 рази на день протягом 3 - 4 днiв.

Оксолiнова мазь 0,25 % застосовується для профілактики грипу. Під час підйому та максимального спалаху грипу (звичайно протягом 25 днів) або при контакті з хворими на грип для індивідуальної профілактики грипу маззю змазують слизову оболонку носа щоденно 2 рази на день (вранці та ввечері).

Побічна дія. У деяких випадках при застосуванні оксолiнової мазі 0,25% спостерігається короткочасне печiння слизової оболонки носа. При нанесенні мазі на патологічно змінену шкіру можлива поява відчуття печії.

Протипоказання. Підвищена чутливість до оксоліну.

 

Особливості застосування. Рекомендується з обережністю застосовувати мазь одночасно з адреноміметичними інтраназальними засобами через можливе пересушування слизової оболонки носа.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія з іншими лікарськими засобами до цього часу не виявлена.

Умови та термін зберігання. При температурi не вище +10°С. При зберiганнi допускається поява рожевого вiдтiнку. Термін придатності - 2 роки.