Бетадине® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: повідон-йод (Povidone-Iodine);

2- піролідинон, 1-етеніл-, гомополімер у суміші з йодом;

1-вініл-2-піролідинон полімер у суміші з йодом;

основні фізико-хімічні властивості:

прозорий розчин коричнево-червоного кольору, із запахом йоду;

склад:

100 мл розчину містять 10 г повідон-йоду, що еквівалентно 1 г активного йоду;

допоміжні речовини: натрію гидроксид, калію йодат, гліцерин, кислоти лимонної моногідрат, натрію дигідрофосфат, ноноксинол 9, вода очищена.

Форма випуску.

Розчин для зовнішнього застосування.

Фармакотерапевтична група. Антисептичні та дезінфекційні засоби.

Код АТС D08AG02.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Бетадине розчин містить активну речовину повідон-йод у формі комплексу полівінілпіролідон-йоду. Цей комплекс належить до йодофорів, які є переносниками йоду та забезпечують його розчинність у воді. При контакті зі шкірою та слизовими оболонками йод поступово вивільняється із комплексу та виявляє яскраво виражену антисептичну та дезінфікуючу дію на бактерії, віруси, грибки, найпростіші та спори. Бактерицидна дія розвивається звичайно протягом 15−60 сек.

Повідон-йод зберігає протимікробну дію в присутності крові, гною та сироватки.

Фармакокінетика.

У здорових дорослих осіб при місцевій аплікації повідон-йоду спостерігаються мінімальна системна абсорбція та незначні сироваткові концентрації йоду.

Більш значна абсорбція йоду із повідон-йоду можлива після тривалого лікування, при нанесенні на великі поверхні, відкриті рани, при дуже частому нанесенні.

Показання для застосування.

- Оброблення (дезінфекція) шкіри та слизових оболонок пацієнта (у т.ч. слизової оболонки піхви) до та після проведення оперативних втручань, ін’єкцій та аспірацій;

- оброблення ран; попередження інфекції при опіках, порізах, пошкодженнях;

- інфіковані пролежні, трофічні виразки, піодермії.

Спосіб застосування та дози.

Використовують без розведення. Обробляють відповідну ділянку 2−3 рази на добу з експозицією 2−3 хв. Курсове лікування триває доти, доки існує інфекція або ризик інфікування. У випадку виникнення рецидивуючої інфекції після припинення лікування розчином Бетадине лікування можна повторити.

Побічна дія.

Подразнення шкіри, слизової оболонки.

Можливі місцеві прояви підвищеної чутливості до йоду (гіперемія, свербіж і печіння). При появі цих ознак слід припинити застосування препарату.

Описані випадки гіпотиреозу та гіпертиреозу. Екстенсивне та тривале місцеве застосування повідон-йоду іноді може спричинти нейтропенію.

Протипоказання.

- Підвищена чутливість до йоду;

- герпетиформний дерматит Дюринга;

- гіпертиреоз, аденома щитовидної залози;

- перед та після лікування радіоактивним йодом;

- печінкова та ниркова недостатність;

- вагітність і годування груддю;

- діти до 1 року.

 

Передозування.

Передозування повідон-йоду виявляется у вигляді йодної токсичності або гіпертиреозу, зумовленого йодом. Лікування − симптоматичне.

У випадку проковтування розчину повідон-йоду можливі такі прояви: болі в епігастрії, нудота, блювання, пронос, гіпертонія, тахікардія, ціаноз, колапс і кома. Рекомендується вживати їжу, яка містить крохмаль та білки (крохмаль, перемішаний з молоком або водою).

Особливості застосування.

Загальноприйнятого та тривалого застосування повідон-йоду необхідно уникати пацієнтам при опіках, особливо коли охоплено більше 20% поверхні тіла, та при великих відкритих ранах.

При захворюваннях щитовидної залози (особливо у хворих похилого віку) повідон-йод можна застосовувати тільки під контролем лікаря.

Застосування повідон-йоду може перешкоджати сцинтиграфуванню щитовидної залози. Не слід застосовувати повідон-йод протягом 1−2 тижнів до початку сцинтиграфування щитовидної залози.

Розчин Бетадине повинен бути коричнево-червоного кольору. Обезбарвлення розчину свідчить про зниження ефективності препарату.

Світло та температура вище 40оС прискорюють розпад активної речовини препарату.

Комплекс повідон-йоду активний при рН 2,0−7,0.

Розчин призначений тільки для зовнішнього застосування.

Вагітність і годування груддю.

Повідон-йод не рекомендується застосовувати в періоди вагітності і годування груддю.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Повідон-йод не слід застосовувати одночасно з дезінфекційними засобами, які містять хлоргексидин, сульфадіозин срібла, ртуть і луг, через можливу часткову неактивність.

Одночасне місцеве нанесення повідон-йоду та бензойної настойки призводить до зниження рН, що може спричинити відчуття печіння зокрема, якщо рана перев’язана. Одночасне застосування повідон-йоду та літію може спричинити синергічний гіпотиреоїдний ефект.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 ºС.

Термін придатності − 3 роки. Не застосовувати після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.

Пользователей также интересует