Флуимуцил инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: acetylcysteine; N-ацетил-L-цистеїн;

основні фізико-хімічні властивості: гранули жовтого кольору з характерним апельсиновим злегка сірчаним запахом;

склад: 1 пакет містить ацетилцистеїну 100 мг або 200 мг;

допоміжні речовини: аспартам, b-каротин, апельсиновий аромат, сорбітол.

 

Форма випуску. Гранули для приготування розчину для перорального застосування.

 

Фармакотерапевтична група. Муколітичні засоби. Код ATC R05C B01.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Діючою речовиною препарату Флуiмуцил є ацетилцистеїн. Ацетилцистеїн – ефективний муколітичний засіб. Завдяки наявності в молекулі вільної сульфгідрильної групи ацетилцистеїн розриває дисульфiднi зв’язки у молекулах кислих мукополiсахаридiв мокротиння, що сприяє зменшенню в’язкості бронхіального слизу. Препарат зберiгає активність і за наявності гнійного секрету (слизу).

Фармакокінетика. Препарат швидко всмоктується при пероральному прийманні, легко проникає в усі органи і тканини, максимальна концентрація 357,4 нг/л спостерігається у плазмі через 60 хв, у легенях – через 1,5 год; період напіввиведення із плазми – 6,2 год. У крові спостерігається рухлива рівновага вільного Флуiмуцилу і комплексів Флуiмуцилу та його метаболітів (цистеїну, цистину, діацетилцистеїну), зв’язаних з білками дисульфідними зв’язками. Флуiмуцил та його метаболіти виводяться, в основному, нирками.

Показання для застосування. Флуiмуцил показаний для застосування при клінічних станах, які характеризуються наявністю густого в’язкого слизового або гнійно-слизового мокротиння при таких захворюваннях:

- хронічні бронхолегеневі захворювання: хронічні обструктивні захворювання легенів, емфізема з бронхітом, хронічний бронхіт, бронхоектази;

- гострі бронхолегеневі захворювання: астма із закупоркою бронхів слизом, бронхіт, бронхопневмонія, трахеобронхіт, бронхіоліт, муковісцидоз.

 

Спосіб застосування та дози.

Дорослим:

- при гострих захворюваннях: по 1 пакету 200 мг 3 рази на день;

- при хронічних захворюваннях: по 400 мг на день протягом 4 - 6 місяців.

Дітям:

при гострих захворюваннях:

- до 2 років: по ½ пакета по 100 мг 3 рази на день;

- від 2 до 12 років: по 1 пакету 100 мг 3 рази на день;

- у віці 12 років і старше – доза дорослого;

при муковісцидозі:

- по 1 пакету 200 мг 3 рази на день.

 

Побічна дія. Флуiмуцил не спричиняє значних побічних ефектів. В окремих випадках можливі шлунково-кишкові розлади (нудота, блювання, діарея, печіння); алергічні реакції (шкірні висипання, кропив’янка, свербіж). Можуть мати місце кровотеча з носа, шум у вухах.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до ацетилцистеїну, тяжкі ураження печінки, нирок, надниркових залоз.

Передозування. Промивання шлунка. Симптоматичне лікування.

Особливості застосування. Гранули розчинити в 1/3 склянки води. Не вводити у цей розчин інших препаратів. Приймати до або після їжі.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Одночасний прийом Флуiмуцилу та антибіотиків призводить до уповільнення всмоктування антибіотиків із групи цефалоспоринів, тетрациклінів (за винятком доксицикліну), аміноглікозидів і зниження муколітичної активності Флуiмуцилу. Флуiмуцил можна приймати одночасно з такими антибіотиками, як амоксицилін, еритроміцин, фузидин, тіамфенікол. При прийманні інших антибіотиків необхідно дотримуватися 2 годинного інтервалу.

Можливий запах сірки при відкритті пакета не означає розкладання продукту, а належить активному компоненту. Препарат містить аспартам – не рекомендується хворим на фенілкетонурію.

Умови та термін придатності. Зберігати у недоступному для дітей місці, у звичайних умовах. Термін придатності – 3 роки.