Дарсил инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: таблетки, вкриті оболонкою, від світло-оранжевого з жовтим відтінком до темно-оранжевого кольору;

склад: 1 таблетка містить 0,035 г силімарину (у перерахуванні на суху речовину та вміст суми флаволігнанів 65 %);

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, лактози моногідрат, кальцію стеарат, цукор-пісок або цукор-рафінад, магнію карбонат основний, тальк медичний, титану діоксид, полівінілпіролідон низькомолекулярний медичний, аеросил, барвник SUNSET YELLOW, карнаубський віск.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

 

Фармакотерапевтична група. Препарати, що застосовують при захворюваннях печінки, ліпотропні речовини. Гепатропні препарати. Силімарин. Код АТС A05B A03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Діюча речовина препарату Дарсіл – силімарин, субстанція з насіння рослини Silybium marianum (Расторопши плямистої). Біоактивні компоненти силімарину нейтралізують вільні радикали в печінці, перешкоджають руйнуванню клітинних структур, зокрема стабілізують мембрани гепатоцитів. Специфічно стимулюють РНК-полімеразу та активізують синтез структурних і функціональних білків і фосфоліпідів в ушкоджених гепатоцитах. Запобігають виходу внутрішньоклітинних компонентів (трансаміназ) і прискорюють регенерацію клітин печінки. Гальмують проникнення в гепатоцити деяких отрут, зокрема отрути гриба блідої поганки. Значно зменшують активність перикисного окислювання ліпідів у мембранах гепатоцитів, чим сприяють їх зміцненню.

Поліпшують загальний стан у хворих із захворюванням печінки, зменшують суб'єктивні відчуття (слабкість, відчуття важкості в правому підребер’ї). Сприяють нормалізації біохімічних показників функціонального стану печінки (активність трансаміназ, γ-глютамілтрансферази, лужної фосфатази, рівня білірубіну).   

Фармакокінетика. Дарсіл має низьку адсорбцію, що властиво гідрофобному силімарину. У системному кровотоці практично не зв'язується з білками плазми. Біотрансформацію проходить у печінці, бере участь у реакціях кон'югації з утворенням сульфатів і голукоронидів. Екскретується в основному з жовчю, у тонкому кишечнику знову всмоктується в системний кровоток через що робить багаторазову поступово загасаючу ентеропечінкову циркуляцію. Період напіввиведення (Т1/2) близько 6 годин. Практично не кумулює.

 

Показання для застосування. Хронічні гепатити різної етіології, жирова інфільтрація печінки, комплексне лікування цирозу печінки. Профілактика токсичних хімічних уражень печінки (алкогольне, медикаментозне).

Спосіб застосування та дози. Таблетки Дарсіл приймають внутрішньо після їди, не розжовуючи, з невеликою кількістю рідини. Одноразова доза дорівнює 1-2 таблетки (0,035-0,07 г силимарину). Призначають 3 рази на добу або в меншій добовій дозі (залежно від тяжкості захворювання). Курс лікування становить не менше 3 місяців.

Як профілактичний засіб таблетки Дарсіл приймають по 2-3 таблетки (0,07-0,105 г силимарину) на день.

Добова доза для дітей становить 5 мг/кг, розділена на 2-3 прийоми. При вазі дитини 14 кг і більше вже можна призначати 2 таблетки препарату.

 

Побічна дія. В окремих випадках може бути послаблюючий ефект.

Протипоказання. Підвищена чутливість до силімарину, хронічні ерозивно-виразкові захворювання шлунка в стадії загострення.

Передозування. Малоймовірне через низьку токсичність і відсутність кумулюючого ефекту. При гострому отруєнні розвивається біль в епігастрії, нудота, блювання, діарея.

Лікування. Промивання шлунка, застосовують суспензію активованого вугілля, очисна клізма.

 

Особливості застосування. Через 4 тижні застосування препарату необхідно зробити перерву на нетривалий час і призначити препарат знову.

У період вагітності та годування груддю препарат застосовують тільки в тому випадку, якщо користь для матері перевищує шкоду для плода.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Виявляє синергізм при одночасному призначенні з препаратами есенціальних фосфоліпідів. Трохи підвищує метаболізм препаратів (скорочує період напіввиведення), що проходять біотрансформацію в печінці.

Умови зберігання та термін зберігання. Зберігають у недоступному для дітей, захищеному від світла місці, при температурі не вище 25 оС. Термін придатності – 2 роки.