Гастролит® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: порошок кремового кольору, після розчинення у воді утворює опалесцуючий розчин із запахом та смаком ромашки;

склад: 1 пакетик порошку містить 0,35 г натрію хлориду, 0,3 г калію хлориду, 0,5 г натрію бікарбонату, 2,9 г глюкози, 0,1 г екстракту ромашки сухого.

Форма випуску. Порошок для приготування розчину для перорального застосування.

Фармакотерапевтична група. Антидіарейні препарати. Препарати електролітів з вуглеводами. Код АТС А07С А.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Гастроліт® – препарат для лікування та профілактики станів зневоднення, відновлює водно-електролітний баланс та кислотно-лужну рівновагу в організмі. До його складу входять електроліти, втрата яких завжди відбувається при діареї (Na+, K+, Cl-, HCO3- ). При своєчасному застосуванні Гастроліт® може запобігти виникненню ацидозу та елекролітних порушень, особливо у дітей. Глюкоза, яка також входить до складу препарату, сприяє всмоктуванню електролітів та забезпечує основні потреби організму в енергії. Активні речовини, які містяться в екстракті ромашки, мають спазмолітичну та протизапальну дії. Крім того, екстракт ромашки нормалізує перистальтику, попереджує здуття кишечнику.

Фармакокінетика. Після перорального застосування глюкоза підлягає метаболізму до CO2 та Н2О, а інші компоненти виводяться, головним чином, через нирки (тільки незначна їх кількість виводиться з потом та випорожненнями).

 

 Показання для застосування. Профілактика та лікування станів, які супроводжуються дегідратацією різного походження; порушень водно-електролітного обміну.

 

Спосіб застосування та дози. Гастроліт® застосовують перорально. Перед застосуванням вміст пакету розчиняють у 200 мл гарячої кип’яченої води та охолоджують. Розчин не можна підсолоджувати.

Дозування при дегідратації:

Діти віком до 1 року: залежно від ступеня дегідратації 50–100 мл/кг маси тіла протягом перших 4–6 годин, а потім приблизно 10 мл/кг маси тіла після кожного рідкого випорожнення.

Дітям від 1 року до 3 років: залежно від ступеня дегідратації, 50 мл/кг маси тіла протягом перших 4 годин, а потім приблизно 10 мл/кг маси тіла після кожного рідкого випорожнення.

Дітям старше 3 років: протягом перших 4 годин 500 мл (до зникнення спраги), а потім приблизно 100–200 мл після кожного рідкого випорожнення.

Дорослим: протягом перших 4 годин – від 500 до 1000 мл (до зникнення спраги), а потім приблизно 200 мл після кожного рідкого випорожнення.

Дозування при профілактиці дегідратації визначається залежно від стану хворого із розрахунку:

– 10 мл/кг маси тіла після кожного рідкого випорожнення у новонароджених та дітей від 1 місяця до 3 років;

– 200 мл після кожного рідкого випорожнення у дітей старше 3 років та дорослих.

Побічна дія. Інколи спостерігаються диспептичні явища: нудота, блювання.

Протипоказання. Гіперкаліємія, гостра та хронічна ниркова недостатність з порушеннями балансу електролітів; анурія; невпинне блювання; порушення всмоктування вуглеводів; цукровий діабет.

Передозування. При застосуванні рекомендованих доз передозування не спостерігається.

При значному передозуванні можлива гіперволемія (особливо у пацієнтів з порушенням функції нирок), гіперкаліємія. У таких випадках слід припинити застосування Гастроліту®, визначити вміст електролітів у крові. Лікування спрямоване на корекцію водно-електролітних порушень.

 

Особливості застосування. Слід з обережністю застосовувати Гастроліт® при олігурії, серцевій недостатності, артеріальній гіпертензії. У разі відсутності сечі протягом 6 годин від моменту застосування препарату, слід припинити його застосування. При блюванні через 10 хвилин повторно прийняти препарат повільно, невеликими ковтками.

 Гастроліт® може застосовуватися для лікування жінок під час вагітності та годування груддю.

Препарат не впливає на психофізичний стан, не обмежує здатності до керування автотранспортними засобами та обслуговування механічних пристроїв.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не відзначалась.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі 15–25°С у сухому, недоступному для дітей місті. Термін придатності – 2 роки.

Готовий розчин зберігати при кімнатній температурі протягом 24 годин.

 

Увага! В розчині може утворюватися осад, який не впливає на терапевтичну цінність лікарського засобу.