Виосепт инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: однорідна, жирна маса світло-кремового кольору з допустимим сірим відтінком;

склад: 1 г мазі містить трипеленаміну гідрохлориду 20 мг, кліохінолу 20 мг, доміфену броміду 0,5 мг;

допоміжні речовини: ланолін безводний, вазелін білий.

Форма випуску. Мазь.

 

Фармакотерапевтична група. Препарат для використання в дерматології. Інші хіміотерапевтичні засоби. Комбіновані препарати. Код АТС D06BX50.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Кліохінол має протигрибкову антибактеріальну, протипротозойну і протидріжджову дію. Застосовується при запальних станах, інфекціях шкіри, включаючи окрім усього іншого, мікози та екземи. Кліохінол також ефективний при місцевих інфекціях, спричинених кандидами (Candida albicans – Monilia albicans)

Бромід доміфену – є четвертинною амонієвою основою; належить до катіонних емульгаторів. Згідно з назвою, речовини цього типу зменшують поверхневий натяг. Зниження поверхневого натягу посилює розчинення виділень, особливо гнійних, і полегшує проникнення компонентів лікарського засобу всередину шкіри, особливо в її некротично змінені тканини. Бромід доміфену діє на бактерії (окрім паличок туберкульозу) і на гриби.

Трипеленамін (tripelennamina, пірибензамін) є одним з класичних протиалергічних засобів, гістамінолітичних, що блокують H1-гістамінові рецептори. Антагоніст гістаміну; не зв’язується з гістаміном, не інактивує його, не пригнічує його вивільнення, не пригнічує продукцію антитіл і зв’язування антитіл з антигеном. Трипеленамін є сильним антигістамінним лікарським засобом. Усуває більшість ефектів дії гістаміну, має дуже слабку холінолітичну дію, справляє слабку центральну седативну дію, також здійснює місцевоанестезуючу, протисвербіжну дію, а в разі ущільнення судин також зменшує ексудацію.

Трипеленамін був першим гістамінолітиком, застосованим місцево на шкірі, ефективна дія якого полягає переважно в перериванні – завдяки місцевій антигістамінній і анестезуючій дії - хибного кола: свербіж – розчухування - запалення - свербіж. Тому лікування маззю з антигістамінним лікарським засобом рекомендується переважно при місцевих змінах із супутнім свербежем, у тому числі внаслідок укусів комах.

Віосепт завдяки синергізму дії своїх компонентів застосовується при лікуванні стійких бактеріальних і грибкових інфекцій шкіри.

Фармакокінетика. Компоненти препарату Віосепт при застосуванні на шкірі практично не всмоктуються в кров. Можливо мінімальне всмоктування кліохінолу, який при цьому не відіграє ніякої системної ролі і не має токсикологічного значення.

Показання для застосування. Шкірні мікози: поверхнева трихофітія гладкої шкіри, міжпальцева епідермофітія стоп, пахові епідермомікози. Поверхневі ерозії шкіри з вторинною інфекцією, бактеріальні та дріжджові попрілості, звичайне імпетиго, сикоз.

 

Спосіб застосування та дози. Препарат призначений для місцевого застосування.

Невелику кількість мазі втирають в уражені ділянки шкіри 1-2 рази на добу.

Курс лікування – 2-4 тижні. Віосепт слід застосовувати ще протягом одного тижня після зникнення проявів хвороби з метою запобігання рецидиву.

 

Побічна дія.

Рідко спостерігається гіперчутливість до компонентів препарату, в т.ч. до сполук йоду.

Кліохінол у деяких випадках може спричинювати подразнення шкіри; слід припинити лікування, якщо виникне свербіж, еритема, подразнення, набряк або біль у місці застосування.

Протипоказання. Гіперчутливість до компонентів препарату.

Застосування в період вагітності та лактації

Не рекомендується застосовувати препарат під час вагітності, не можна застосовувати препарат у першому триместрі вагітності.

Не рекомендується застосовувати препарат під час лактації.

 

Передозування. При місцевому застосуванні на шкіру передозування не спостерігається.

 

Особливості застосування.

Слід уникати контакту зі слизовими оболонками, насамперед очей.

Вплив на здатність керувати транспортними засобами та складними механізмами

Лікарський засіб не обмежує психічну та рухову здатність, а також здатність керувати транспортними засобами та обслуговувати складні механізми.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Не слід змішувати препарат Віосепт з іншими лікарськими засобами, що використовуються місцево на шкіру, особливо з аніонними детергентами, милами. Слід звернути особливу увагу на те, що після миття шкіри милом, його необхідно ретельно видалити, промити, оскільки залишки мила ліквідують дію катіонних детергентів, наприклад доміфену.

 

Умови та термін зберігання Зберігати при температурі не вище 25°С, у місці, недоступному для дітей. Термін придатності - 3 роки.

Забороняється застосовувати препарат після дати, зазначеної на упаковці.