Тетрациклина гидрохлорид инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Tetracycline; (4S, 4aS, 5aS, 6S, 12aS)-4-диметил-аміно-1,4,4а,5,5а,6,11,12а-октагідро-3,6,10,12,12а-пентагідрокси-6-метил-1,11-діоксо-нафтасен-2-карбоксамід гідрохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки, вкриті оболонкою, від малинового до червоно-коричневого кольору, з гладкою двоопуклою поверхнею;

склад: 1 таблетка містить тетрацикліну гідрохлориду 0,1 г;

допоміжні речовини: цукор-пісок, желатин харчовий, кальцію стеарат, тальк, крохмаль картопляний, метилцелюлоза, титану діоксид, твін-80, кармоізін (азорубін), тропеолін О або тартразин.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Антибактеріальний засіб для системного застосування. Код АТС J01A А07.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Антибіотик широкого спектру дії. Тетрацикліну гідрохлорид активний відносно грампозитивних (стафілококів, у тому числі тих, що продукують пеніциліназу; стрептококів, пневмококів, клостридій, лістерій, палочки сибірки) і грамнегативних бактерій (гонококів, бордетел, кишкової палички, ентеробактерій, клебсієл, сальмонел, шигел), а також спірохет, рикетсій, лептоспір, збудників трахоми, орнітозу. Малоактивний або неактивний щодо синьогнійної палички, протею, серації, кислотостійких бактерій, більшості штамів виду Bacteroides fragilis, грибів, вірусів грипу, поліомієліту, кіру. Є дані про ефективність Тетрацикліну гідрохлориду при холері.

Фармакокінетика. Тетрацикліну гідрохлорид швидко абсорбується у травному каналі після внутрішнього прийому; добре зв’язується з білками плазми крові. Виділяється головним чином черех нирки, до 20 - 50 % від прийнятої дози виділяється через кишечник. Порушення видільної функції нирок може призводити до підвищення концентрації Тетрацикліну гідрохлориду в крові.

В основі механізму антибактеріальної дії Тетрацикліну гідрохлориду лежить пригнічення рибосомального синтезу білка мікробної клітини.

У звичайно застосованих дозах Тетрацикліну гідрохлорид діє бактеріостатично.

Показання для застосування. Інфекції, викликані чутливими до препарату мікроорганізмами, у тому числі: пневмонія, бронхіт, гнійний плеврит, емпієма плеври, підгострий септичний ендокардит, бактеріальна та амебна дизентерія, тонзиліт, фарингіт, кашлюк, скарлатина, гонорея, сифіліс, бруцельоз, туляремія, гнійний менінгіт, рикетсіози (у тому числі висипний тиф), поворотний тиф, пситакоз; інфекції жовчних і сечостатевих шляхів, гнійні інфекції м’яких тканин, остеомієліт; трахома, кон’юнктивіт, блефарит.

 Профілактика післяопераційних інфекційних ускладнень у хірургічних хворих.

 

Спосіб застосування та дози. Препарат приймають внутрішньо, під час або відразу після їди, не розжовуючи. Таблетки слід запивати водою. Дорослим призначають по 0,2 - 0,25 г 3 - 4 рази на добу. Добова доза для дорослих становить 0,8 - 2 г. Призначати препарат дорос-лим у дозах менше 0,8 г на добу не рекомендується, оскільки терапевтичний ефект може бути недостатнім і можливий розвиток стійких до антибіотика форм мікроорганізмів. Дітям старше 8 років Тетрацикліну гідрохлорид призначають у дозі 20 - 25 мг/кг на добу, розпо-ділених на 3 - 4 прийоми. Курс лікування – 5 - 7 днів, препарат слід приймати ще протягом 1 - 3 днів після зникнення клінічних проявів захворювання.

 

Побічна дія. Препарат, як правило, сприймається добре. В окремих випадках можливі: зниження апетиту, нудота, блювання, діарея, глосит, стоматит, гастрит, проктит, можуть виникати алергічні шкірні реакції, набряк Квінке. При тривалому застосуванні можливий розвиток кандидозу, кишкового дисбактеріозу, дефіциту в організмі вітамінів групи В; нейтропенії, тромбоцитопенії, гемолітичної анемії, транзиторного підвищення вмісту в крові печінкових трансаміназ, лужної фосфатази, білірубіну, залишкового азоту. При появі ознак підвищення чутливості та побічних явищ курс лікування слід припинити та звернутись до лікаря.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату та споріднених антибіотиків, грибкові захворювання, вагітність. Препарат не призначають матерям у період годування груддю та дітям віком до 8 років.

 

Передозування. Можливе збільшення вираженості описаних побічних дій.

 

Особливості застосування. Тетрацикліну гідрохлорид з обережністю призначають при захворюваннях нирок, лейкопенії.При тривалому застосуванні препарату слід періодично проводити аналізи крові, функціональні ниркові і печінкові проби.Під час приймання препарату слід уникати інсоляції та УФ-опромінення.Тривале застосування Тетрацикліну гідрохлориду може призвести до розвитку суперінфекції, викликаної резистентними мікроорганізмами; у такому випадку слід призначати адекватну протимікробну терапію.Тетрацикліну гідрохлорид не слід приймати одночасно з молоком або іншими молочними продуктами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Антациди, препарати заліза, а також сполуки, які містять алюміній, кальцій, магній, натрій, залізо, погіршують абсорбцію Тетрацикліну гідрохлориду.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі від 15 0С до 25 0С. Термін придатності 3 роки.