Риназал инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Xylometazoline; 2-[[4-(1,1-діметилетил)-2,6-діметилфеніл] ме- тил]–4,5-дігидро-1Н-імідазол;

основні фізико-хімічні властивості: прозора, безбарвна рідина;

склад: 1 мл розчину містить ксилометазоліну гідрохлориду (у перерахунку на суху речовину) – 0,5 мг (0,05% розчин) або 1 мг (0,1% розчин);

допоміжні речовини: динатрію фосфат додекагідрат, натрію дигідрофосфат дигідрат, сорбіт, декаметоксин, динатрію едетат (трилон Б), вода очищена.

Форма випуску. Краплі назальні.

Фармакотерапевтична група. Протинабрякові препарати для місцевого застосування при захворюваннях порожнини носа. Симпатоміметики. Код АТС R01A A07.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.. α-адреноміметичний засіб. Виявляє виражену судинозвужувальну дію на периферичні судини. При нанесенні на слизові оболонки зменшує набряк, полегшує носове дихання, знижує притік крові до венозних синусів. Дія проявляється через 5-10 хвилин та продовжується протягом 5-6 годин.

Фармакокінетика. При місцевому застосуванні практично не абсорбується в системний кровотік, тому концентрації у плазмі дуже низки (аналітично не визначаються).

Показання для застосування. Гострий (бактеріальний, вірусний) та хронічний риніт, алергічний риніт (поліноз), синусит, середній отит, ларингіт, носова кровотеча. Підготовка пацієнта до діагностичних процедур у носових ходах (риноскопія або хірургічні маніпуляції) з метою зменшення набряку, запальної реакції, кровотечі, а також для пролонгації поверхневої анестезії.

Спосіб застосування та дози. Відкрутити кришку флакону. Закапувати шляхом легкого натискання на дно флакону.

Дорослим і дітям старше 6 років призначають по 1-3 краплі 0,1% розчину у кожний носовий хід 2-3 рази на день. Дітям віком від 1 до 6 років – по 1 краплі 0,05% розчину 1-2 рази на день. Курс лікування, як правило, становить 3-7 днів. Максимально допустима тривалість терапії – 14 днів.

При носових кровотечах використовують тампони, зволожені 0,05% розчином.

При риноскопії – 2-4 краплі 0,1% розчину з 1 мл анестетика.

Побічна дія. Подразнення слизової оболонки носа (сухість, відчуття печїї), реактивна гіпере мія. При тривалому застосуванні: набряк слизової оболонки носа, гіперсекреція. У поодиноких випадках (при порушенні режиму дозування) можливі системні реакції: нудота, головний біль, тахікардія, підвищення артеріального тиску.

Протипоказання. Підвищена індивідуальна чутливість до ксилометазоліну або інших судиннозвужувальним засобам (нафтизин, оксиметазолін тощо). Атрофічний риніт. Закритокутова глаукома, очна гіпертензія. Дитячий вік до 1 року.

Передозування. Симптоми: зниження температури тіла, брадикардія, порушення серцевого ритму, головний біль, порушення сну (безсоння). Лікування: відміна препарату, симптоматична терапія симпато- та адренолітичними засобами.

Особливості застосування. Не слід застосовувати препарат одночасно з інгібіторами МАО і трициклічними антидепресантами.

З обережністю застосовують препарат для лікування пацієнтів з артеріальною гіпертензією, стенокардією, цукровим діабетом, тиреотоксикозом через ризик розвитку системних побічних ефектів при неправильному застосуванні препарату.

Застосування препарату в період вагітності або годування груддю можливе тільки після консультації з лікарем.

Тривале застосування препарату може призвести до виникнення вторинного риніту.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Сповільнює всмоктування місцевоанестезуючих засобів і пролонгує їх ефект. Підсилює ефект інгібіторів МАО (ніаламід, бефол) і трициклічних антидепресантів, тому необхідно призначати препарат не раніше, ніж через 10 днів після припинення їх застосування.

Умови і терміни зберігання. Зберігати в захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі від 8 °С до 15 °С. Термін придатності – 1 рік.

Термін придатности після відкриття флакона – 28 днів.