Раствор Хартмана инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора, безбарвна рідина, теоретична осмолярність 276 мосмоль/л;

склад: 100 мл розчину містять натрію хлориду – 0,6 г; калію хлориду – 0,04 г; кальцію хлориду – 0,02 г; магнію хлориду – 0,02 г; натрію лактату – 0,303 г;

допоміжні речовини: вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для інфузій.

Фармакотерапевтична група. Розчини для корекції порушень електролітного балансу. Електроліти. Код АТС В05В В01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Сольовий розчин зі збалансованим вмістом електролітів. Поповнює дефіцит об’єму циркулюючої крові. Корегує водно-лужний баланс, проявляє дезінтоксикаційну дію. Лактат, який входить до складу препарату, у результаті метаболічних процесів перетворюється в аніони бікарбонату, які сприяють відновленню кислотно-лужного балансу крові. Розчин близький до ізотонічного.

Фармакокінетика. При внутрішньовенному введенні препарату на короткий час збільшується осмолярність крові. Препарат довго не залишається в крові та приблизно через півгодини переходить в тканини. Складові препарату виводяться з сечею.

Показання для застосування. Гіповолемія та ізотонічна дегідратація у сполученні з метаболічним ацидозом. Для пре-, інтра-, післяопераційного підтримання балансу рідини. Регідратація інтерстиціального простору після колоїдного заміщення об’єму.

Спосіб застосування та дози. Застосовується внутрішньовенно: режим дозування залежить від стану хворого. Добова доза для дорослих становить від 100 мл до 3 л. Максимальна швидкість введення 5 мл/кг/годину.

Побічна дія. Можуть мати місце тромбофлебіти, гіперволемія, гіпергідратація, гіперхлоремія.

 

Протипоказання. Гіпернатріємія, гіпертонічна дегідратація, гіперкаліємія, гіпернатріємія, гіперхлоремія, алкалоз, гіперлактацидемія, тяжка артеріальна гіпертензія, значні порушення функції серця та/або нирок, порушення функції печінки.

 

Передозування. У разі передозування або швидкого введення розчину може статися порушення балансу води та електролітів, серцево-легенева декомпенсація. У цьому випадку слід припинити введення препарату та провести симптоматичну терапію.

 

Особливості застосування. Необхідна підвищена обережність при застосуванні препарату у пацієнтів з артеріальною гіпертензією, порушенням функції нирок, з хронічною серцевою недостатністю, дихальною недостатністю, гострою дегідратацією, а також у пацієнтів, яким одночасно проводиться курс терапії кортикостероїдами. Можливе застосування препарату під час вагітності та лактації. Слід проводити регулярний моніторинг крові на вміст електролітів, рідини, зміну значень рН и рСО2.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не встановлена.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в темному місці при температурі від 10 до 25 0С. Термін придатності – 2 роки.