Гиалган инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: hyaluroniс acid;

основні фізико-хімічні властивості: прозорий високов’язкий водний розчин;

склад:1 флакон (2 мл ) розчину містить 20 мг натріевої солі гіалуронової кислоти;

допоміжні речовини: натрію хлорид, натрійфосфат дигідрат, динатрійфосфат додекагідрат, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при патології опорно-рухового апарату. Код АТС М09А Х01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Гіалган застосовується при ураженні артозом суглобів з ушкодженою поверхнею хряща та патологічною зміною синовіальної рідини. Завдяки нормалізації якості синовіальної рідини та активації процесів оновлення тканин у суглобовому хрящі препарат поліпшує функцію суглобів.Гіалган чинить протизапальну дію на епітелій суглобу, стимулює природне утворення гіалуронової кислоти всередині суглобу.

Фармакокінетика. Гіалуронова кислота ефективно метаболізується в організмі, швидко виводиться з кровотоку і швидко руйнується в печінці. Метаболіти виводяться, переважно, з сечею. Приблизно 42% введеної дози визначаються в печінці через 24 години після введення. Препарат визначається в синовіальній рідині у межах 2 годин , а в суглобовому хрящі - в межах 6 годин. Хрящ є найбільш стабільним місцем локалізації. Гіалуронова кислота утримується в синовіальній рідині впродовж 4 - 5 діб.

 Показання для застосування. Травматичні та дегенеративні ураження суглобів: остеоартроз коліна та стегнового суглоба або плеча з випотом у суглоб або без нього , а також травматичні ушкодження суглобів з порушенням цілісності хряща.

Спосіб застосування та дози. Дорослим призначається по 2 мл Гіалгану (20 мг) або менше шляхом внутрішньосуглобного введення 1 раз на тиждень упродовж 3 - 5 тижнів залежно від тяжкості хвороби. Середня доза становить 3-5 ін’єкцій в один суглоб. Допускається одночасне лікування 2-х суглобів. Сумарна доза становить 6 - 10 ін’єкцій.

Побічна дія. Гіалган, як правило, добре сприймається хворими. Проте, у деяких пацієнтів інколи спостерігаються набряки суглобів та/ або біль у місці внутрішньосуглобової ін’єкції. Ці симптоми є тимчасовими і минають протягом кількох годин після ін’єкції препарату.

Протипоказання. Індивідуальна підвищена чутливість до препарату. Невідомо ніяких протипоказань відносно внутрішньосуглобового призначення гіалуронової кислоти.

Передозування. Явища, пов’язані з випадками передозування, на сьогодні не зафіксовані.

Особливості застосування. При внутрішньосуглобовому застосуванні необхідно суворо дотримуватися техніки внутрішньосуглобових ін’єкції в умовах суворої стерильності та дбати про неушкодження тканин під час проведення ін’єкції.

Вагітність та лактація .Незважаючи на те , що в дослідженнях фертильності, пере- та післянатальної токсичності і тератогенності виявлено нешкідливість препарату, не рекомендується застосовувати Гіалган вагітним матерям та матерям , які годують груддю

Педіатрія. Не слід призначати препарат дітям, оскільки клінічні випробування щодо ефективності та безпечності застосування Гіалгану у дітей віком до 15 років відсутні.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Небажаної взаємодії з іншими ліками на сьогодні не зафіксовано.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці при температурі від 15°С до 30°С, в оригінальній упаковці. Термін придатності - 3 роки.