Монурал® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: fosfomycin;

основні фізико-хімічні властивості: гранули білого кольору з характерним запахом;

склад: 1 пакет містить фосфоміцину трометамолу 5,631 г, що еквівалентно 3,0 г фосфоміцину;

допоміжні речовини: ароматизатор мандариновий, ароматизатор апельсиновий, сахарин, сахароза.

Форма випуску. Гранули для приготування розчину для перорального застосування.

Фармакотерапевтична група. Протимікробні засоби для системного застосування.

Код АТС J01X X01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Монурал має широкий спектр антибактеріальної дії. Він ефективний відносно штамів збудників інфекцій сечовивідних шляхів, які найчастіше виділяються: E. coli, Klebsiella spp., Enterobacter spp., Pseudomonas spp., Staphylococcus spp., навіть якщо вони стійкі до інших антибактеріальних препаратів. Препарат діє також на пеніциліназоутворюючі штами. Монурал чинить антиадгезивну дію на бактерії, що мають властивість адгезії до епітелію, який вистилає сечовивідні шляхи.

Фармакокінетика. Монурал легко всмоктується із шлунково-кишкового тракту, максимальна концентрація у плазмі спостерігається через 2 год і становить 30-35 мкг/мл, період напівиведення із плазми - 2 год. Монурал не метаболізується в організмі, він екскретується гломерулярною фільтрацією в біологічно активній формі. Монурал накопичується переважно у нирках в концентрації 2500 – 3500 мкг/мл, а мінімальна інгібуюча концентрація монуралу для E. Coli становить 128 мкг/мл. Ентерогепатична циркуляція Монуралу дає змогу підтримувати терапевтичний рівень препарату протягом 48 год – час, достатній для стерилізації сечі і видужання.

 

Показання для застосування.

Гострий бактеріальний цистит, гострі напади рецидивуючого бактеріального циститу, гострий бактеріальний уретровезикальний синдром, бактеріальний неспецифічний уретрит, безсимптомна масивна бактеріурія (при вагітності), післяопераційні інфекції сечових шляхів, профілактика інфекцій сечових шляхів при хірургічних втручаннях і трансуретральних діагностичних дослідженнях.

Спосіб застосування та дози. Монурал застосовують внутрішньо (за 2 год до або після їди), бажано перед сном. Вміст пакета розчиняють в 1/3 склянки води. Режим дозування встановлюється індивідуально. Звичайно разова доза для дорослих у гострій фазі захворювання становить 3 г (1 пакет) одноразово.

При хронічному перебігу захворювання, а також у пацієнтів похилого віку препарат застосовують дворазово, по 3 г з інтервалом 24 год.

З метою профілактики інфікування сечовивідних шляхів при хірургічному втручанні, трансуретральних діагностичних дослідженнях приймають вміст 1 пакета за 3 год до втручання і 2-го пакета через 24 год після першого прийому.

Побічна дія. Шлунково-кишкові розлади (пронос, печія, нудота), шкірні висипи.

Протипоказання. Гіперчутливість до компонентів препарату, тяжка ниркова недостатність (кліренс креатиніну < 10 мл/хв), дитячий вік до 12 років.

Передозування.

Ризик передозування мінімальний. У разі передозування рекомендується вжити багато рідини (для збільшення діурезу). Терапія симптоматична.

Особливості застосування.

Одночасний прийом їжі уповільнює всмоктування Монуралу.

Хворим на цукровий діабет слід враховувати, що в 1 пакеті Монуралу міститься 2,213 г сахарози.

Можливе транзиторне підвищення активності печінкових трансаміназ.

Вагітність і лактація

Застосування під час вагітності і лактації можливе лише за життєвими показаннями або якщо очікуваний ефект терапії перевищує потенційний ризик для плода. Адекватних і строго контрольованих досліджень щодо застосування під час вагітності не проводилося. Тому слід враховувати здатність фосфоміцину проникати через плаценту. На період лікування слід припинити грудне годування.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Одночасний прийом з метоклопрамідом знижує всмоктування Монуралу, що призводить до зниження концентрації Монуралу в сироватці і сечі.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці.

Не потребує особливих умов зберігання. Термін придатності – 3 роки.