Бензилбензоат инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: benzyl benzoate; фенілметилбензоат;

основні фізико-хімічні властивості: емульсія білого кольору, із слабким специфічним запахом, яка піниться при збовтуванні. Допускається розшарування емульсії, яке усувається при збовтуванні;

склад: 100 г емульсії містять бензилбензоату 20 г;

допоміжні речовини: емульгатор Т-2, мило зелене або господарче, шампунь, вода очищена.

Форма випуску. Емульсія для зовнішнього застосування.

 

Фармакотерапевтична група. Протипаразитарні засоби, інсектициди і репеленти. Засоби, що діють на ектопаразитів, включаючи коростяних кліщів. Код АТС Р03А Х01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Інсектицидний засіб. Проходить крізь хітиновий покрив і накопичується в організмі ектопаразитів у токсичних концентраціях, викликаючи загибель їх личинок і дорослих особин; не діє на яйця;

Фармакокінетика. Проникає у верхні шари епідермісу, не всмоктується у системний кровотік.

Показання для застосування. Короста. Демодекоз.

Спосіб застосування та дози. Зовнішньо (перед застосуванням збовтувати). Для дітей від 3 до 5 років препарат розводять перевареною водою у співвідношенні 1:1.

Лікування корости. У 1-й і через 2 дні (4-й день) лікування втирають (на ніч) двічі з інтервалом 10 хвилин у вимиту з милом шкіру рук, тулуба і ніг, включаючи підошви і пальці (виключаючи шкіру обличчя і волосисту частину голови); після кожного оброблення змінюють білизну. На 5-й день лікування препарат змивають, змінюють натільну білизну. Руки після оброблення емульсією не слід мити протягом 3 годин, потім їх необхідно обробляти після кожного миття.

Для дітей до 5 років препарат розводять перевареною (охолодженою) водою у співвідношенні 1:1. Обробку проводять повністю, включаючи шкіру обличчя і волосисту частину голови.

Лікування демодекозу. Ввечері миють обличчя теплою водою з милом, потім шкіру обличчя змащують препаратом. При цьому необхідно уникати потрапляння препарату в очі, ніс, рот. Вранці обличчя миють теплою водою з милом. Тривалість курсу лікування - 2-3 тижні.

Побічна дія. Можливо подразнення шкіри, відчуття печіння.

Протипоказання. Вагітність, лактація. Не рекомендується препарат дітям до 3 років, людям з пошкодженнями шкіри, в тому числі тим, хто має гнійничкові захворювання шкіри. Індивідуальна непереносимість компонентів препарату.

Передозування. Не відомо.

Особливості застосування. Не можна допускати потрапляння препарату в очі і на слизові оболонки.

При потраплянні препарату

в очі: старанно промити водою або 1% розчином питної соди; при подразненні слизової оболонки очей закапують 30% розчин альбуциду, при болю – 2% розчин новокаїну;

у рот: рот прополоскати водою або теплим 2% розчином питної соди;

у шлунок: шлунок промивають 1%-2% розчином питної соди, водною сумішшю паленої магнезії і активованого вугілля або водною сумішшю товченої крейди (2 столові ложки на 1 літр води), після чого випивають суміш 1-2 столових ложок активованого вугілля і паленої магнезії у склянці води, потім приймають сольове проносне (не можна застосовувати рицинову олію!).

Після завершення курсу лікування необхідний лікарський контроль протягом 2 тижнів (а при наявності ускладнень – і більше).

Оброблення хворих в одному вогнищі, а також контактних осіб повинно проводитись одночасно. Ускладнення у вигляді піодермітів, екземи слід лікувати одночасно з коростою і продовжувати після ії ліквідації. Вся білизна і те, що дотикалося до ураженої шкіри, повинно підлягати ретельному обробленню.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не описана.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі від 15 0С до 25 0С.

Термін придатності – 2 роки.

Зберігати в недоступному для дітей місці.