Эскувит® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: двоопуклі таблетки, вкриті оболонкою зеленого кольору;

склад: 1 таблетка містить екстракту сухого плодів каштанa кінського 0,04 г у перерахуванні на вміст есцину 50% та суху речовину (в перерахуванні на вміст есцину 50% та вологу 10% - 0,0444 г);

допоміжні речовини: магнію карбонат основний, крохмаль картопляний, кальцію стеарат, цукор молочний, натрію кроскармелоза, Opadry або гідроксипропілметилцелюлоза, твін-80, титану діоксид, барвник зелений Е 102.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

 

Фармакотерапевтична група. Ангіопротектори. Капіляростабілізуючі засоби. Есцин. Код АТС B05СХ51**.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Венотонізуючий, ангіопротекторний, протинабряковий, протизапальний засіб. Механізм дії есцину зумовлений стабілізацією лізосомальних мембран, гальмуванням вивільнення аутолітичних клітинних ферментів. Препарат зменшує проникність і ламкість капілярів, запобігаючи транскапілярній фільтрації низькомолекулярних білків, електролітів і води в міжклітинний простір, підвищує тонус венозної стінки, усуває венозний застій (особливо в нижніх кінцівках), зменшує периферичні набряки, трофічні ушкодження стінок венозних судин, відчуття тяжкості в ногах, втому, напруження, свербіж, біль.

Фармакокінетика. При прийомі внутрішньо есцин швидко адсорбується, переважно з дванадцятипалої кишки. Для препарату характерний ефект “першого проходження” через печінку. У тканинній рідині і плазмі крові есцин зв’язується з білками (приблизно 84%) і холестерином. Метаболізується в печінці. Препарат виводиться з організму з сечею і жовчю у вигляді метаболітів.

Показання для застосування. Хронічна венозна недостатність різного генезу та її ускладнення, у тому числі функціональні порушення кровопостачання (набряки, судоми литкових м’язів, біль і відчуття тяжкості в ногах, варикозне розширення вен, трофічні зміни, гемороїдальні вузли), посттромбофлебітичний синдром, запальні і післяопераційні набряки м’яких тканин.

 

Спосіб застосування та дози. Дорослим препарат призначають по 1 таблетці (40 мг) 3 рази на добу, після їди. Курс лікування звичайно становить 3 місяці, за необхідності тривалість курсу може бути збільшена.

 

Побічна дія. Алергічні реакції, зрідка спостерігаються диспептичні явища.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату; І - ІІ триместри вагітності і період лактації; діти до 12 років.

 

Передозування. У випадку перевищення рекомендованих доз можливий більш виражений прояв побічних ефектів.

Лікування: відміна препарату, симптоматична терапія. Специфічного антидоту немає.

 

Особливості застосування. У разі виникнення диспептичних явищ рекомендується перехід на прийом препарату під час їди. Під час вагітності прийом препарату допускається в ІІІ триместрі вагітності за відсутності нефропатії. Під час лікування необхідно припинити годування груддю.

Ескувіт не впливає на здатність керувати транспортними засобами або механізмами.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Підсилює дію антикоагулянтів.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому місці при температурі не вище 25°С. Термін придатності – 3 роки.