Раствор Дарроу инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

Основні фізико-хімічні властивості: прозора, безбарвна рідина, теоретична осмолярність – 314 мОсм/кг;

склад: 100 мл розчину містять натрію хлориду – 0,4 г; калію хлориду – 0,267 г; натрію лактату – 0,594 г;

допоміжні речовини: вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для інфузій.

Фармакотерапевтична група. Розчини для корекції порушень електролітного балансу. Електроліти. Код АТС В05В В01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Ізоосмотичний електролітний розчин з підвищеним вмістом калію та лактату. Останній в печінці трансформується в гідрокарбонат, що надає розчину лужні властивості. За відсутності порушень функціонального стану печінки та достатньому забезпечінні клітин киснем лактат відіграє роль енергетичного джерела.

Фармакокінетика. При внутрішньовенному введенні складові препарату швидко залишають циркулюючу кров та виділяються нирками. Лактат метаболізується у печінці.

Показання для застосування. Препарат використовується для поповнення втрат рідини, особливо при дегідратації, яка супроводжується гіпокаліємією та ацидозом. Застосовується також при тривалому введенні пероральних діуретиків з втратою калію, для відновлення водно-електролітного балансу при підготовці хворих до оперативного втручання, в інтра- та післяопераційний період.

Спосіб застосування та дози. Препарат вводиться внутрішньовенно, краплинно дорослим хворим у добовій дозі від 100 мл до 2 л. Дозу призначає лікар залежно від стану пацієнта. Максимальна швидкість надходження калію в організм – 20 ммоль/год.

 

Побічна дія. Гіперкаліємія, гіпергідратація, порушення роботи серця.

Протипоказання. Олігурія, анурія, гіперкаліємія, гіпернатріємія, алкалоз, гіпоксемія, лактатемія, гостра дегідратація, набряк легенів, декомпенсована серцева недостатність, еклампсія.

Передозування. Виражені симптоми побічної дії. Гіперкаліємія з порушенням серцевого ритму.

Особливості застосування. Внаслідок підвищенного вмісту калію необхідно суворо контролювати швидкість введення та рівень калію у сироватці крові. Слід проводити моніторинг крові та баланс рідини.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Розчин не слід змішувати з іншими препаратами.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, темному місці при температурі від 10 до 25 0С. Термін придатності - 2 роки.