Раствор Хартмана без магния инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора, безбарвна рідина, теоретична

осмолярність – 276 мосмоль/л;

склад: 100 мл розчину містять натрію хлориду – 0,602 г; калію хлориду – 0,0373 г; кальцію хлориду – 0,0294 г; натрію лактату – 0,3138 г;

допоміжні речовини: вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для інфузій.

Фармакотерапевтична група. Розчини для корекції порушень електролітного балансу. Електроліти. Код АТС В05В В01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Ізотонічний електролітний розчин, який коригує водно-електролітий баланс при ізо- та гіпотонічній дегідратації, особливо при супутньому метаболічному ацидозі. Натрію лактат, який входить до складу препарату, в печінці трансформується в гідрокарбонат, що надає розчину помірні лужні властивості.

Фармакокінетика. При внутришньовенному введенні складові препарату швидко залишають кровоносне русло та виділяються через нирки.

Показання для застосування. Використовується при хронічному метаболічному ацидозі із синдромом тонкої кишки, для корекції порушень водно-електролітного балансу при ізо- та гіпотонічній дегідратації внаслідок втрати рідини при блюванні, діареї, при недостатньому надходженні рідини, жовчних і кишкових свищах, а також для відновлення водно-електролітного балансу при підготовці хворих до оперативного втручання та у післяопераційний період.

Спосіб застосування та дози. Застосовується внутрішньовенно, режим дозування залежить від стану хворого. Добова доза препарату від – 100 мл до 3 л. Середня швидкість введення – 60 крапель за хвилину (2,5 мл/кг/год).

Побічна дія. Можуть мати місце гіперволемія, підвищення температури тіла, тромбофлебіти. Надто швидке введення препарату може спричинити гостру недостатність кровообігу та набряк легенів.

 

Протипоказання. Лактатний ацидоз, ниркова недостатність, респіраторний алкалоз, недостатність кровообігу, гіпернатріємія, в тому числі внаслідок застосування кортикостероїдів, набряк легенів.

Передозування. Виражені симптоми побічної дії, можливий розвиток метаболічного алкалозу.

 

Особливості застосування. Необхідно проводити моніторинг крові на вміст електролітів, стежити за кислотно-лужним станом крові.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Розчин не слід змішувати з іншими препаратами.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в темному місці при температурі від 10 до 25 0С. Термін придатності - 2 роки.