Каффетин® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: круглі, плоскі таблетки білого кольору з фасеткою, на одному боці позначено знак фірми Алкалоїд, на іншому – напис ,, Caffetin”.

 

склад:

таблетка містить: пропіфеназону 210 мг, парацетамолу 250 мг, кофеїну 50 мг, кодеїну фосфату сесквігідрату 10 мг;

допоміжні речовини: магнію стеарат, натрію лаурил сульфат, натрію крохмаль гліколят, кремнію діоксид колоїдний, повідон, кальцію фосфат двозаміщений, целюлоза мікрокристалічна, натрію кроскармелоза, гліцеролу бегенат.

 

Форма випуску.

Таблетки.

 

Фармакотерапевтична група. Комбінований аналгетичний засіб. Парацетамол, комбінації без психолептиків. Код АТС N02B E51.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка

Каффетин – це комбінований препарат аналгезуючої та антипіретичної дії. Три з чотирьох активних компонентів, з яких складається Каффетин, парацетамол, пропіфеназон та кодеїн мають вказану аналгезуючу дію, а кофеїн, у свою чергу, вважають речовиною, яка підсилює аналгезуючу дію інших компонентів.

Парацетамол і пропіфеназон мають знеболювальну, жарознижувальну та слабковиражену протизапальну дію. Механізм дії пов’язаний з інгібірованням синтезу простагландинів.

Кодеїн є знеболюючим засобом слабко вираженої дії та використовується як складова частина багатокомпонентних аналгезуючих препаратів для забезпечення адитивного ефекту, який досягається внаслідок різного механізму дії.

Присутність кофеїну в комбінованих аналгетичних препаратах сприяє збільшенню абсорбції компонентів.

Комбінація препарату Каффетин забезпечує досягнення задовільного аналгезуючого ефекту, причому застосування невеликих кількостей зменшує ризик побічної дії.

Фармакокінетика.

Фармакокінетичні характеристики комбінованих препаратів не є значимими, оскільки препарати не розраховані для лікування хронічних захворювань і тому застосовуються в міру необхідності або у вигляді короткострокових курсів.

Усі активні компоненти препарату Каффетин мають подібний фармакокінетичний профіль, який виправдовує раціональність аналгетичної комбінації.

Всмоктуються дуже швидко, а їх максимальні концентрації в плазмі досягаються через

30 – 60 хвилин після прийому. Метаболізуються в печінці і виводяться з сечею.

Під час біотрансформації парацетамолу створюється невелика кількість токсичного метаболіту N-acetil-p-benzo-quinoneimine, який може спричинити порушення в печінці.

Доведено, що кофеїн поліпшує абсорбцію інших компонентів препарату.

Показання для застосування.

Больовий синдром малої та середньої інтенсивності різного генеза: головний та зубний біль, мігрень, невралгія, міалгія, післяопераційні та посттравматичні стани, ішіалгія, артралгія та болі при дисменореї.

Спосіб застосування та дози.

Каффетин є комбінованим аналгезуючим засобом, який застосовується при необхідності, але його неможливо використовувати для тривалої лікарської терапії.

Дорослим призначають по 1 таблетці 3 – 4 рази на добу. При гострих болях рекомендовано використання 2-х таблеток одразу. Максимальна добова доза 6 таблеток.

Дітям від 7 до 10 років призначають по ¼ таблетки, 1-4 рази на день, максимальна добова доза становить 1½ таблетки.

Дітям від 10 до 12 років призначають по ½ таблетки, 1-4 рази на день, максимальна добова доза становить 2½ таблетки.

Дітям від 12 до 14 років призначають по 1 таблетці, 1-2 рази на день, максимальна добова доза становить 3 таблетки.

 

Побічная дія.

У поодиноких випадках наявні такі побічні ефекти: нудота, болі в епігастрії, блювання; можливі порушення функції печінки; лейкопенія, у деяких пацієнтів – агранулоцитоз, тромбоцитопенія; алергічні реакції. При тривалому використанні препарату можливий розвиток лікарської залежності від кодеїну. У дітей можлива поява підвищеної збудливості.

Протипоказання.

Каффетин протипоказаний у випадках підвищеної чутливості до компонентів препарату; при серйозних порушеннях функцій нирок та печінки: при гострій порфірії; при дефіциті глюкози-6-фосфат дегідрогенази; дітям віком молодше 7 років; під час вагітності та годування груддю.

Передозування.

Великі дози парацетамолу та його передозування може призвести до тяжкого порушення функції печінки і в поодиноких випадках тубулярного ниркового некрозу; специфічним антидотом є N-acetilcistein.

Особливості застосування.

Слід додержуватися обережності при призначенні препарату хворим з порушеннями функції нирок, печінки, дихальних органів, з дискразією крові або супресією кісткового мозку. При появі ознак агранулоцитозу (підвищена температура, біль у горлі, виразки та абсцеси в роті, періанальні абсцеси) застосування препарату необхідно відразу припинити та проконсультуватися з лікарем.

Обережно слід призначати препарат людям похилого віку з глаукомою.

З обережністю треба призначати препарат дітям.

Вплив на здатність керувати автотранспортом та механізмами.

Каффетин не впливає на здатність керувати автотранспортними засобами та механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Не слід застосовувати одночасне використання препарату з лікарськими засобами та напоями, які вміщують алкоголь та кофеїн.

Алкоголь, фенобарбітал, фенітоїн, карбамазепін, ізоніазид і рифампіцин посилюють гепатотоксичність парацетамолу.

Снодійні засоби посилюють пригнічуючу дію кодеїну на ЦНС.

Умови та термін зберігання.

Зберігати в недоступному для дітей місці при кімнатній температурі (+15 – +25 0 С). Термін придатності – 3 роки.