Длянос® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: xylometazoline; 2-[[4-(1,1-диметилетил)-2,6-диметилфеніл]метил]-4,5-дигідро-1Н-імідазол;

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина без кольору, практично без запаху;

склад: 1 мл крапель містить ксилометазоліну гідрохлориду 0,5 мг;

допоміжні речовини: бензалконію хлорид, натрію фосфат, динатрію едетат, натрію дигідрофосфату дигідрат, натрію хлорид, вода очищена.

Форма випуску. Краплі назальні.

 

Фармакотерапевтична група. Симпатоміметики, прості препарати. Код АТС R01A А07.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Ксилометазолін належить до групи місцевих судинозвужувальних засобів (деконгестантів) з a-адреноміметичною дією, викликає звуження кровоносних судин слизової оболонки носа, усуваючи таким чином набряк і гіперемію слизової оболонки порожнини носа. Полегшує носове дихання при ринітах.

У терапевтичних концентраціях не подразнює слизову, не спричинює гіперемію. Дія настає через кілька хвилин і триває протягом кількох годин.

Фармакокінетика. При місцевому застосуванні практично не абсорбується, концентрації у плазмі настільки малі, що їх неможливо визначити сучасними аналітичними методами.

Показання для застосування. Гострий риніт, у тому числі при застудних захворюваннях і вірусних інфекціях верхніх відділів дихальних шляхів; синусит; євстахіїт; середній отит (при комбінованій терапії – для зменшення набряку слизової оболонки порожнини носа); звуження судин слизової оболонки носа при діагностичних втручаннях (під наглядом лікаря).

 

Спосіб застосування та дози. Препарат у формі крапель у ніс 0,05% призначають дітям від 3 місяців до 6 років по 1 - 2 краплі у кожний носовий хід 1 або 2 рази на добу; не слід застосовувати більше 3 разів на добу. Тривалість курсу лікування залежно від показань становить 3-7 днів.

 

Побічна дія. Можливі місцеві реакції: відчуття печіння, подразнення і сухість слизової оболонки порожнини носа.

 Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату; трансфеноїдальна гіпофізектомія та хірургічні втручання з оголюванням мозкової оболонки в анамнезі, атрофічний риніт, виражений атеросклероз, артеріальна гіпертензія, тахікардія, глаукома, гіпертиреоз.

 

Передозування. У поодиноких випадках отруєння дітей відмічалися такі симптоми: прискорення пульсу і аритмія, підвищення артеріального тиску і іноді сплутаність свідомості.

Системні реакціі можливі при передозуванні і зумовлені симпатоміметичною дією: тахікардія, підвищений артеріальний тиск, головний біль, нудота.

Лікування - симптоматичне.

 

Особливості застосування. Не слід застосовувати протягом тривалого часу, наприклад при хронічному риніті (більше 5 днів). З обережністю застосовують при сильних реакціях на симпатоміметичні лікарські засоби (при симптомах безсоння, запаморочення).

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні з інгібіторами МАО і трициклічними антидепресантами можливо підвищення артеріального тиску. Інші несумісності не відомі.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці при температурі не вище 30°С. Термін придатності – 3 роки.