Реополиглюкин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна рідина;

склад: 100 мл розчину містять декстрану-40 – 10 г, натрію хлориду – 0,9 г;

допоміжні речовини: вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для інфузій.

Фармакотерапевтична група. Кровозамінні і перфузійні розчини.

Код АТС В05А А05.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Реополіглюкін являє собою плазмозамінний розчин, специфічна дія якого полягає в підвищенні суспензійних властивостей крові, зменшенні її в’язкості, сприянні відновленню кровоплину у дрібних капілярах, запобіганні і усуненні агрегації формених елементів крові. При швидкому його переливанні об’єм плазми може збільшуватися майже в 2 рази порівняно з об’ємом введеного препарату.

Також Реополіглюкін стимулює діурез, чим сприяє виведенню токсинів з організму. Фармакокінетика. Молекулярна маса препарату міститься нижче рівня ниркового порога фільтрації, що забезпечує виведення його з організму з сечею до 60 – 70% протягом 6 – 7 годин. Високомолекулярна частина циркулює у крові до декількох днів, утилізуючись ретикулоендотеліальною системою, де він поступово розпадається до глюкози.

 

Показання для застосування. Реополіглюкін застосовують для поліпшення капілярного кровотоку з метою профілактики та лікування травматичного, операційного, токсичного і опікового шоку; для покращання артеріального і венозного кровообігу з метою профілактики і лікування тромбозів, тромбофлебітів, ендартеріїтів, хвороби Рейно; для додавання до перфузійної рідини в апаратах штучного кровообігу (АШК) при операціях на серці; для поліпшення мікроциркуляції і зменшення тенденції до тромбозів у трансплантаті при судинних і пластичних операціях.

 

Спосіб застосування та дози. Дози та швидкість введення препарату слід вибирати відповідно до показань і стану хворого.

Добова доза для дорослих і дітей – 10 – 15 мл/кг. Слід враховувати, що сумісно з Реополіглюкіном доцільно вводити збалансовані кристалоїдні розчини в такій кількості, щоб поповнити та підтримати рідинний та електролітний баланси (це особливо важливо при лікуванні зневоднення хворих і після хірургічних операцій).

При серцево-судинних і пластичних операціях Реополіглюкін вводять внутрішньовенно краплинно: безпосередньо перед операцією – у дозі 5 – 10 мл/кг (дітям – до 10 мл/кг); під час операції – 5 мл/кг (дітям – до 10 мл/кг); після операції протягом 5 – 6 днів – краплинно із розрахунку до 10 мл/кг на однократне введення.

При операціях з штучним кровообігом коцентрація полімеру у перфузійному розчині не повинна перевищувати 3%.

У післяопераційному періоді дози препарату 10 мл/кг.

Реополіглюкін вводиться повільно, протягом 30 – 60 хв.

Побічна дія. При введенні Реополіглюкіну можливі алергічні реакції.

Протипоказання. Геморагічний інсульт, підвищення внутрішньомозкового тиску, тромбоци-топенія, захворювання нирок, що супроводжуються анурією, серцева недостатність.

Передозування. При передозуванні можуть розвинутися алергічні реакції. Лікування симптоматичне.

Особливості застосування. При зниженій функціональній здатності нирок або необхідності обмежити введення натрію хлориду призначають Реополіглюкін із 5% розчином глюкози. При порушеннях вуглеводного обміну і при інших станах, коли протипоказане введення вуглеводів, використовують Реополіглюкін з ізотонічним розчином натрію хлориду.

Реополіглюкін з 0,9% розчином натрію хлориду не слід вводити при захворюваннях нирок та набряково-асцитичному синдромі при цирозі печінки, а Реополіглюкін з 5% глюкозою – при порушеннях вуглеводного обміну і, особливо, при діабеті.

Як правило, препарат викликає збільшення діурезу, однак, якщо при введенні Реополіглюкіну спостерігається зменшення діурезу з виділенням в’язкої сечі, то це може вказувати на зневоднення організму хворого. У цьому випадку необхідно ввести внутрішньовенно кристалоїдні розчини для поповнення і підтримання рідинного та електролітного балансів.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Сумісний з розчинами електролітів, глюкози.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому місці при температурі від +10 0С до +25 0С. Зберігати в недоступному для дітей місці. Термін придатності – 2 роки.