Троксегель-КМП инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: troxerutin;

суміш 3’, 4’ і 7 (b- оксіетил) рутозидів;

основні фізико-хімічні властивості: однорідна, прозора, желеподібна маса жовтого кольору зі слабким характерним запахом;

склад: 1 г гелю містить троксерутину 20 мг;

допоміжні речовини: карбомер 934Р, трометамін, трилон Б, бензалконію хлорид, вода очищена.

Форма випуску. Гель.

 

Фармакотерапевтична група. Капіляростабілізуючий засіб. Код АТС С05С А04.

Фармакологічні властивості.

 Фармакодинаміка. Венотонізуючий, ангіопротективний, протизапальний, протинабряковий, антиоксидантний засіб. Як похідний флавонолу рутину троксерутин виявляє Р-вітамінну активність, бере участь в окислювально-відновних процесах, блокує гіалуронідазу, стабілізує гіалуронову кислоту клітинних оболонок і зменшує їх проникність.

Троксерутин підвищує тонус стінок капілярів, збільшує щільність судинної стінки, зменшує ексудацію рідкої частини плазми та діапедез клітин крові, знижує ексудативне запалення в судинній стінці.

Фармакокінетика. При зовнішньому застосуванні добре всмоктується з поверхні шкіри, забезпечуючи достатню концентрацію діючої речовини у прилеглих тканинах, при цьому не виказує системної дії.

Показання для застосування. Троксегель-КМП призначають для лікування хворих з явищами набряково-больового синдрому та мікроциркуляторно-трофічними порушеннями при: хронічній венозній недостатності (виразки гомілки, трофічні ураження шкіри), варикозному розширенні вен (у тому числі при вагітності), тромбофлебіті, перифлебіті, посттромботичному синдромі, посттравматичному набряку та гематомі, геморагічних діатезах з підвищеною проникністю капілярів, діабетичній мікроангіопатії, побічних судинних ефектах променевої терапії, як профілактичний засіб після операцій на венах.

Спосіб застосування і дози. Препарат наносять 2-3 рази на день рівномірним тонким шаром на уражену ділянку від дистальної до проксимальної частини, обережно втираючи до повного всмоктування в шкіру.

Курс лікування становить від 2 тижнів до 1-2 місяців. Троксегель-КМП може застосовуватись у дітей. Спосіб засосування і дози відповідають вищезазначеним в інструкції.

Побічна дія. При підвищеній чутливості в деяких хворих можливі алергічні реакції (висип, свербіж, почервоніння шкірних покривів), дерматит.

Протипоказання. Підвищена індивідуальна чутливість до препарату.

 

Передозування. На сьгодні даних про передозування немає.

Особливості застосування. Гель не слід наносити на відкриті рани.

При рецидиві захворювання курс лікування можна повторювати 2-3 рази на рік.

Гель можна застосовувати для накладання компресів.

Хворим з хронічною венозною недостатністю рекомендується застосування препарату як на початкових, так і на пізніх стадіях захворювання (внаслідок лікування зникає відчуття важкості в ногах, зменшується набряклість нижніх кінцівок, покращується трофіка).

 Хворим з вираженими порушеннями функції нирок не рекомендується застосовувати препарат тривалий час. Враховуючи відсутність системної дії при зовнішньому застосуванні, під час вагітності та годування груддю Троксегель-КМП може застосовуватись за узгодженням з лікарем.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Посилює дію аскорбінової кислоти

на структуру та проникність судинної стінки.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці, при температурі від 10°С до 20°С.

 Термін придатності-2 роки.