Рибоксин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: inosine; 9-бета-D-рибофуранозилгіпоксантин;

основні фізико-хімічні властивості: прозора, безбарвна рідина;

склад: 1 мл розчину містить рибоксину 20 мг;

допоміжні речовини: гексаметилентетрамін, 1М розчин натрію гідроксиду, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Кардіологічні препарати. Код АТС С01Е В14**.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Рибоксин – анаболічний препарат, має антигіпоксичну та антиаритмічну дію. Він є попередником АТФ, бере безпосередню участь в обміні глюкози і сприяє активізації метаболізму в умовах гіпоксії і за відсутності АТФ. Препарат активує метаболізм піровиноградної кислоти для забезпечення нормального процесу тканинного дихання і сприяє активації ксантиндегідрогенази. Рибоксин позитивно впливає на обмін речовин у міокарді, зокрема підвищує енергетичний баланс клітин, стимулює синтез нуклеотидів, підвищує активність ряду ферментів циклу Кребса. Препарат нормалізує скоротливу активність міокарда та сприяє повнішому розслабленню міокарда у діастолі за рахунок здатності зв’язувати іони кальцію, що проникли до клітин під час їх збудження, активує регенерацію тканин (особливо міокарда та слизової оболонки травного каналу).

Фармакокінетика. При внутрішньовенному введенні рибоксин швидко розподіляється в тканинах, метаболізується в печінці, де повністю утилізується в біохмічіних реакціях організму. Екскретує переважно з сечею.

Показання для застосування. Комплексне лікування ішемічної хвороби серця (стан після інфаркту міокарда, стенокардія), порушення ритму серця, спричинене застосуванням серцевих глікозидів, лікування кардіоміопатій різного генезу, міокардитів (на фоні фізичних перевантажень), захворювання печінки (гепатити, цироз печінки, жирова дистрофія печінки), урокопропорфірія; профілактика лейкопенії при опроміненні. Як засіб, що поліпшує зорові функції, Рибоксин застосовується при відкритокутовій глаукомі з нормалізованим (за допомогою антигіпертензивних препаратів) внутрішньоочним тиском.

Спосіб застосування та дози. Дорослим і дітям старшого віку призначають внутрішньовенно краплинно або струминно. Спочатку вводять 200 мг (10 мл 2% розчину) 1 раз на день, надалі при добрій переносимості – до 400 мг (20 мл 2% розчину) 1 - 2 рази на день. Курс лікування визначається індивідуально (у середньому 10 - 15 днів).

При краплинному введенні у вену 2% розчин препарату розводять у 5% розчині глюкози або ізотонічного розчину натрію хлориду (до 250 мл). Препарат краплинно вводять повільно, 40 - 60 крапель за 1 хв.

При гострих порушеннях ритму серця можливо струминне введення у разовій дозі 200 - 400 мг (10 - 20 мл 2% розчину).

Побічна дія. У пацієнтів з підвищеною чутливістю до препарату може виникнути свербіж, гіперемія шкіри. У поодиноких випадках при лікуванні може статися підвищення рівня сечовини у крові, при тривалому лікуванні – загострення подагри.

При виникненні побічних реакцій препарат слід відмінити.

Протипоказання. Підвищена індивідуальна чутливість до препарату. Подагра, гіперурикемія. Обмеженням до прийому препарату є ниркова недостатність.

Передозування. Можлива індивідуальна непереносимість препарату у вигляді свербежу, гіперемії шкіри (препарат відміняють і проводять десенсибілізувальну терапію).

Особливості застосування. При нирковій недостатності призначення препарату є доцільним лише тоді, коли, на думку лікаря, очікуваний позитивний ефект переважає можливий ризик при застосуванні.

Під час лікування слід регулярно контролювати рівень сечової кислоти в крові.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні Рибоксину з бета-адреноблокаторами ефект Рибоксину не зменшується. У поєднанні із серцевими глікозидами препарат може запобігати виникненню аритмій і посилювати інотропну дію.

Рибоксин не слід змішувати в одному шприці з іншими лікарськими засобами, щоб уникнути хімічної несумісності препаратів.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурі від +15°С до 25°С. Термін придатності – 3 роки.