Каметон инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора, безбарвна або жовтуватого кольору рідина зі специфічним запахом;

склад: 1 балон містить хлорбутанолу гемігідрату 0,1 г, камфори рацемічної

0,1 г, ментолу 0,1 г, олії евкаліптової 0,1 г;

допоміжні речовини: масло вазелінове, хладон 12.

Форма випуску. Аерозоль.

Фармакотерапевтична група. Препарати, що застосовують при захворюваннях носа, глотки і гортані. Антисептики. Код АТС R02A A20.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Виявляє протизапальну, антисептичну і легку місцевознеболюючу дію. У механізмі дії відіграє роль рефлекторна реакція (подразнення чутливих нервових закінчень) і стимуляція утворення і вивільнення ендорфінів та інших біологічно активних ендогенних речовин, що регулюють больові відчуття і проникність судин. Комбіноване поєднання хлорбутанолгідрату, камфори та олії евкаліптової справляє протизапальну та дезінфекційну дію, полегшує відокремлення в,язкого секрету, що накопичується у верхніх відділах дихальних шляхів. Ментол діє як м,який місцевоанестезуючий агент, має дезодораційний ефект.

Показання для застосування. Гострі і хронічні (переважно в стадії загострення) запальні захворювання носа, глотки і гортані.

 

Спосіб застосування та дози. Призначають дорослим і дітям старше 5 років. Для застосування препарату з розпилювача знімають захисний ковпачок, розпилювач вводять у порожнину носа на глибину 0,5 см або рота і натискають на основу розпилювача до упору. Вміст балона при цьому викидається у дрібнодисперсному стані. За один натиск розпилюється 0,1 г препарату, який містить сумарно 1,33 мг діючих речовин.

Каметон розпилюють у порожнину носа або рота на фазі вдиху. За один сеанс інгаляції здійснюють 2 – 3 розпилювання. Частота інгаляції звичайно становить 3-4 рази на добу.

Тривалість лікування становить безперервно 6-7 діб. Препарат не повинен застосовуватись більше 2 тижнів.

Побічна дія. Іноді можуть виникати реакції, зумовлені підвищеною індивідуальною чутливістю до компонентів препарату з боку слизової оболонки горла (відчуття сухості або печіння).

 

Протипоказання. Препарат не призначають дітям до 5 років. Підвищена чутливість до компонентів препарату.

Передозування. Не описано.

 

Особливості застосування. Лікування дітей слід проводити під наглядом лікаря.

Протипоказань до застосування препарату у період вагітності та лактації не виявлено.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не описана.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці при температурі не вище 40°С. Охороняти від падінь, ударів, впливу прямих сонячних променів, не розпилювати поблизу вогню.

Термін придатності – 1 рік.