Пропосол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: рідина темно-жовтого кольору, з характерним запахом прополісу;

склад: 1 балон містить прополісу 2,1 г;

допоміжні речовини: спирт етиловий, гліцерин, хладон 12.

Форма випуску. Аерозоль.

Фармакотерапевтична група. Засоби для застосування в стоматології. Протимікробні та антисептичні препарати для місцевого застосування в стоматології. Код АТС А01АВ11.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Антисептичний, протизапальний, болезаспокійливий та ранозагоювальний засіб, дія якого зумовлена властивостями комплексу біологічно активних речовин прополісу (флавоноїди, вітаміни, амінокислоти та ін.).

Фамакокінетика. При місцевому застосуванні всмоктується менше 5% активної речовини.

Показання для застосування. Афтозні, катаральні, виразкові стоматити, катаральні гінгівіти, хронічний тонзиліт.

 

Спосіб застосування та дози. Призначають дорослим і дітям після 12 років для зрошення ураженої ділянки в порожнині рота або горла. Перед застосуванням із балона, який необхідно тримати тільки вертикально, знімають захисний ковпачок і на шток клапана надівають розпилювач, який є в комплекті. Вільний кінець розпилювача вводять у порожнину рота, після чого легким натиском на голівку рівномірно зрошують препаратом уражену ділянку. Препарат застосовують 2 – 3 рази на добу, після зменшення вираженості запального процесу – 1 – 2 рази на добу до повного одужання.

Курс лікування – 3 – 7 днів.

Щоб уникнути закупорки розпилювача, його промивають під струменем теплої води та, струсивши залишки води, просушують у теплому місці, не піддаючи дії високої температури.

Побічна дія. Алергічні реакції, нудота, можливі місцеві ефекти – відчуття легкого печіння язика, сухість у роті.

Протипоказання. Індивідуальна чутливість у вигляді алергічних реакцій, у тому числі на продукти бджільництва. Дитячий вік до 12 років.

Передозування. Алергічні реакції, нестерпне печіння та сухість у ротовій порожнині. При значній вираженості зазначених симптомів слід промити ротову порожнину теплою перевареною водою, а за наявності алергічних реакцій – призначити антигістамінні препарати.

Особливості застосування. Перед застосуванням препарату рекомендується промити ротову порожнину теплою перевареною водою. Протипоказань до застосування препарату у період вагітності та лактації не виявлено.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не рекомендується застосовувати одночасно з іншими антисептичними засобами та продуктами бджільництва.

Умови та термін зберігання. Зберігати у закритих приміщеннях з відносною вологістю повітря не більше 70%, при температурі не нижче 0°С і не вище 35°С, на відстані не менше 2 м від вогню і опалювальних пристроїв. Оберігати від падінь, ударів і впливу прямих сонячних променів.

Термін придатності – 3 роки.