Амбробене инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: амброксол, транс-4-[(2-аміно-3,5-дибромбензил) аміно]циклогексанола гідрохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: білі круглі, двоопуклі таблетки з рискою для розлому на одному боці;

склад: 1 таблетка містить амброксолу гідрохлориду 30,0 мг;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, крохмаль кукурудзяний, магнію стеарат, кремнію діоксид високодисперсний.

 

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Муколітичний лікарський засіб.

Фармакодинаміка.

Амбробене таблетки по 30 мг це препарат, що має бронхосекретолітичну та секретомоторну (відхаркувальну) дії. Амбробене нормалізує порушення бронхолегеневої секреції, покращує реологічні показники мокротиння, зменшує його в’язкість та полегшує відходження мокротиння з бронхів.

Фармакокінетика.

Пвсля перорального застосування таблетки Амбробене практично повністю абсорбуються з шлунково-кишкового тракту. Дія починається через 30 хвилин та продовжується протягом 6-12 годин.

 

Показання для застосування.

Амбробене таблетки приймають при гострих та хронічних бронхопульмональних захворюваннях, при яких порушується виділення та відхаркування мокротиння:

гострі та хронічні бронхіти, пневмонія;

бронхіальна астма з порушенням відходження мокротиння;

бронхоектатична хвороба.

 

Спосіб застосування та дози.

Амбробене таблетки по 30 мг приймаються внутрішньо після їди з достатньою кількістю теплої рідини (наприклад, чай або бульйон).

Дорослі та діти старші 12 років: у перші три дні по 1 таблетці 3 рази на добу, далі - по 1 таблетці 2 рази на добу або по 1/2 таблетки 3 рази на добу.

Діти 6-12 років: по 1/2 таблетки 2-3 рази на добу.

Тривалість лікування залежить від особливостей перебігу захворювання. Не рекомендується приймати Амбробене таблетки по 30 мг без призначення лікаря понад 4-5 днів.

При порушеннях функції нирок та тяжких захворюваннях печінки препарат можна приймати тільки під наглядом лікаря. У цьому випадку рекомендується зменшувати дозу та збільшувати час між прийомами препарату.

 

Побічна дія.

Препарат звичайно добре переноситься. Інколи можуть спостерігатися прояви диспепсії (шлунковий дискомфорт, пронос, нудота, блювання), дизурія, ринорея. У поодиноких випадках можуть спостерігатися прояви алергічних реакцій (шкірна висипка). Є повідомлення, що в окремих випадках спостерігались алергічні контактні дерматити та анафілактичний шок.

 

Протипоказання.

Алергія до амброксолу та/або інших компонентів препарату;

виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки;

перший триместр вагітності;

період лактації;

вік до 6 років.

 

Передозування.

Про випадки передозування препарату не повідомлялося.

У випадку передозування показана симптоматична терапія.

Особливості застосування.

При порушенні функцiї нирок та/або при тяжких захворюваннях печінки Амбробене таблетки слід приймати під наглядом лікаря.

Застосування в період вагітності та годування груддю: незважаючи на відсутність на сьогодні достовірних даних щодо негативного впливу амброксолу на плід та немовля, використання Амбробене таблетки в II та III триместрах вагітності та в період годування груддю можливе після ретельного аналізу співвідношення користь/ризик. Перед застосуванням Амбробене таблеток годування груддю слід припинити.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Амбробене таблетки по 30 мг не рекомендується приймати разом із засобами, що мають протикашльову активність (наприклад, кодеїном), бо це призведе до утруднення виведення мокротиння з бронхів на фоні зменшення кашлю.

Застосування таблеток Амбробене по 30 мг у поєднанні з антибіотиками (амоксициклін, цефуроксим, еритроміцин, доксициклін) може викликати поліпшення надходження антибіотиків до легеневих тканин. Така взаємодія з доксицикліном широко використовується з терапевтичною метою.

 

Умови та термін зберігання.

Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище 30 °С у звичайних умовах.

Термін придатності. 5 років.