Синафлан-Фитофарм инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: fluocinolone acetonide; 6a,9-дифтор-11b,21-дигідрокси,16a,17-ізопропілідендіоксипрегна -1,4-дієн-3,20-діон 21-ацетат;

основні фізико-хімічні властивості: мазь від світло-жовтого до жовтого кольору.

склад: 1 г мазі містить 0,25 мг флуоцинолону ацетоніду;

допоміжні речовини: пропіленгліколь, вазелін, ланолін безводний, церезин, спирт бензиловий.

Форма випуску. Мазь для зовнішнього застосування.

Фармакотерапевтична група. Кортикостероїди для застосування в дерматології. Активні кортикостероїди (група III). Код АТС D07А С04.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Протизапальний, протиалергічний, протисвербіжний засіб. Протизапальна активність зумовлена пригніченням фосфоліпази А2 та стабілізацією мембран клітин і органел, у тому числі лізосом; гальмуванням утворення арахідонової кислоти і продуктів її метаболізму (простагландинів, тромбоксанів, лейкотрієнів); інгібуванням гіалуронідази; пригніченням ділення тучних клітин та їх дегрануляції; зменшенням вивільнення медіаторів запалення (гістаміну, серотоніну, брадикініну); пригніченням синтезу фактора активації тромбоцитів. Препарат знижує проліферацію сполучної тканини. Протиалергічний та імунодепресивний ефекти зумовлені зменшенням утворення В- і Т-лімфоцитів і порушенням їх взаємодії.

Фармакокінетика. При нашкірному застосуванні в терапевтичних дозах практично не виявляє системної дії і не пригнічує функцію надниркових залоз.

Показання для застосування. Тяжкі поширені дерматози: екземи різної етіології і локалізації, нейродерміт, псоріаз, червоний плескатий лишай, себорейний дерматит, дискоїдний червоний вовчак, іхтіоз, у тому числі дерматози, що супроводжуються підвищеною сухістю шкіри.

Спосіб застосування та дози. Препарат застосовують дорослим і підліткам старше 16 років. Мазь наносять у добовій дозі не більше 2 г 2-3 рази на добу тонким шаром на уражену ділянку, злегка втираючи у шкіру. Після усунення гострого запального процесу кратність нанесення мазі зменшують до 1-2 разів на добу. Курс безперервного лікування – не більше 2-х тижнів.

Побічна дія. В окремих пацієнтів, особливо при тривалому застосуванні, можливі почервоніння шкіри, макуло-папульозний шкірний висип, атрофія шкіри, мацерація або сухість шкіри в місці аплікації, стрії, гіперкератоз, гірсутизм, гіпертрихоз, порушення епітелізації, уповільнення загоювання ран і виразкових уражень, вторинні інфекційні ураження шкіри.

Протипоказання. Бактеріальні, грибкові і вірусні ураження шкіри, туберкульоз шкіри, вугровий висип, рани і виразкові ураження шкіри, новоутворення шкіри, глаукома, катаракта, вагітність, період лактації, вік до 16 років, індивідуальна підвищена чутливість до компонентів препарату.

Передозування. При застосуванні протягом тривалого часу на великих ділянках шкіри можливий ризик розвитку системних глюкокортикоїдних і мінералокортикоїдних ефектів, пригнічення гормонсинтезуючої функції кори надниркових залоз, затримка в організмі натрію і утворення набряків.

Лікування: припинення прийому препарату, симптоматична терапія.

 

Особливості застосування. Препарат рекомендується застосовувати лише короткими курсами на невеликих ділянках шкіри як правило без застосування оклюзійних пов’язок через ризик системних побічних ефектів. Застосування оклюзійних пов’язок значно підвищує біодоступність препарату, що може призвести до розвитку загальнорезорбтивних ефектів, характерних для фторованих глюкокортикоїдів. При необхідності застосування оклюзійної пов’язки слід змінювати її кожні 24-48 год. З обережністю застосовувати на ділянках тіла з тонкою шкірою (обличчя, пахові ділянки, пахвові западини та ін.). При явищах подразнення шкіри в місці нанесення мазі її застосування слід відмінити. Не використовувати в офтальмологічній практиці.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. На сьогодні взаємодії флюоцинолону ацетоніду при нашкірному застосуванні з іншими лікарськими засобами не виявлено.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі від +8 до +15 оС в сухому, захищеному від світла місці. Зберігати в недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 5 років.