Ундевит инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: драже жовто-оранжевого кольору, сферичної форми з характерним запахом; поверхня драже має бути рівною, однорідною за забарвленням;

склад: 1 драже містить: ретинолу ацетат (вітамін А), олійний розчин, у перерахунку на 100 % ретинолу ацетат – 0,001135 г (3300 МО) або ретинолу пальмітат (вітамін А), олійний розчин, у перерахунку на 100 % ретинолу пальмітат – 0,001817 г (3300 МО), a-Токоферолу ацетат (вітамін Е) у перерахунку на 100 % a-токоферолу ацетат – 0,01 г, тіаміну гідрохлорид (вітамін В1) у перерахунку на 100% і безводну речовину – 0,002 г, рибофлавін (вітамін В2) у перерахунку на 100 % і суху речовину – 0,002 г, піридоксину гідрохлорид (вітамін В6) – 0,003 г, ціанокобаламін (вітамін В12) у перерахунку на 100 % і суху речовину – 0,000002 г, кислота аскорбінова (вітамін С) у перерахунку на 100 % речовину – 0,075 г; нікотинамід (вітамін РР) – 0,02 г, кислота фолієва, у перерахунку на 100 % і суху речовину – 0,00007 г, рутин, у перерахунку на 100 % і суху речовину – 0,01 г, кальцію пантотенат, у перерахунку на 100 % і суху речовину – 0,003 г;

допоміжні речовини: борошно пшеничне, патока крохмальна, цукор-пісок, віск бджолиний, масло вазелінове, тальк, олія м’ятна або ароматизатор харчовий.

Форма випуску. Драже.

Фармакотерапевтична група. Вітаміни. Полівітамінні комплекси без добавок. Код АТС А11В А.

Фармакологічні властивості.

Фармакокінетика. Полівітамінний комплекс. Належить до лікарських засобів, що регулюють метаболічні процеси. Нормалізує обмін речовин, у тому числі при процесах старіння.

Фармакологічна дія препарату зумовлена діючими речовинами, що входять до його складу.

Вітаміни групи В, нікотинамід (вітамін РР), кальцію пантотенат беруть участь у метаболізмі білків, жирів, вуглеводів, необхідних для нормального функціонування нервової системи.

Вітамін А (ретинол) стимулює репаративні та регенеративні процеси в організмі, бере участь у синтезі зорового пігменту.

Вітамін Е (a-токоферол) є активним антиоксидантом, який захищає мембрани клітин від вільнорадикального ушкодження.

Вітамін С (кислота аскорбінова) бере участь в окисно-відновних процесах організму, синтезі гемоглобіну, впливає на обмін амінокислот, прискорює абсорбцію заліза із шлунково-кишкового тракту, підвищує неспецифічну резистентність організму.

Кислота фолієва стимулює еритропоез, бере участь у синтезі амінокислот, нуклеїнових кислот.

Рутин нормалізує проникність капілярів, зміцнює стінки судин, зменшує агрегацію тромбоцитів.

Показання для застосування. Як профілактичний і лікувальний засіб для поліпшення обмінних процесів і загального стану в осіб працездатного і похилого віку, у тому числі при передчасному старінні, астенічному синдромі, а також у період реконвалесценції після інфекційних захворювань, у післяопераційному періоді, після тривалої терапії антибіотиками широкого спектра дії.

Спосіб застосування та дози. Драже Ундевіт призначають внутрішньо, після їди: з профілактичною метою - по 1 драже 2 рази на день, для лікування - по 2 драже 3 рази на день протягом 20 - 30 днів. Повторні курси проводять через 1 - 3 місяці

 

Побічна дія. Можливі алергічні реакції аж до бронхоспазму в осіб з гіперчутливістю до вітамінів А, С, вітамінів групи В.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату; діти до 14 років.

Передозування. При передозуванні можуть спостерігатися диспептичні явища, алергічні реакції, порушення функцій печінки, зміни з боку шкіри і волосся. У таких випадках прийом препарату припиняють. Терапія симптоматична.

 

Особливості застосування. З обережністю призначають при тяжких ураженнях печінки, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки.

Дози діючих речовин, що входять до складу Ундевіту, такі, що не застосовуються для лікування дітей до 14 років.

Вагітним та матерям, що годують груддю, препарат можна приймати лише з урахуванням переваги користі для матері над потенційним ризиком для плода/дитини.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не встановлено.

Умови та термін зберігання. У сухому, захищеному від світла місці при температурі від 15 0С до 25 0С. Термін придатності - 1 рік.