Тималин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: аморфний порошок або ущільнений у таблетку білого або білого з жовтуватим відтінком кольору;

склад: один флакон містить тималіну — 0,03 г.

Форма випуску. Ліофілізований порошок для приготування ін’єкційного розчину.

 

Фармакотерапевтична група. L03A X12**. Цитокіни та імуномодулятори.

 

Фармакологічні властивості. Препарат поліпептидної природи, який одержують шляхом екстракції із вилочкової залози (тимуса) великої рогатої худоби. Тималін стимулює клітинний імунітет (регулює кількість і співвідношення Т- і В-лімфоцитів та їх субпопуляцій, стимулює реакції клітинного імунітету), посилює фагоцитоз, стимулює процеси регенерації і кровотворення у разі їх пригнічення.

 

Фармакокінетика. Детально не описана. При пероральному введенні швидко інактивується у шлунково-кишковому тракті.

 

Показання до застосування. Застосовують у дорослих і дітей як імуностимулятор і біостимулятор у комплексній терапії захворювань, що супроводжуються зниженням клітинного імунітету, у тому числі при гострих і хронічних гнійних процесах і запальних захворюваннях, при опіковій хворобі, трофічних виразках, а також при пригніченні імунітету і кровотворної функції після променевої або хіміотерапії в онкологічних хворих та при інших патологічних процесах.

Препарат застосовують також для профілактики інфекційних ускладнень, пригнічення імунітету і кровотворення в посттравматичному і післяопераційному періодах, при проведенні променевої і хіміотерапії онкологічних захворювань.

Є дані про ефективність тималіну у комплексній терапії бешихової інфекції, хронічного пієлонефриту, хіміотерапії туберкульозу легенів та інших захворювань.

 

Спосіб застосування та дози. Вводять тималін глибоко в м’язи (уникаючи потрапляння в кровоносні судини). Вміст флакона розводять у 1—2 мл ізотонічного розчину натрію хлориду і перемішують вміст легким струшуванням, не допускаючи утворення піни, до одержання рівномірної суспензії.

Дорослим вводять по 0,015—0,06 г щоденно (0,09—0,3 г на курс). Дітям до 1 року вводять по 0,003 г, 1—3 років — 0,003 — 0,006 г, 4—6 років — 0,006—0,009 г, 7—14 років — 0,009—0,015 г протягом 3—10 днів залежно від виразності порушень імунітету. При необхідності через 1—6 місяців проводять повторний курс. З профілактичною метою вводять щодня дорослим по 0,015—0,06 г, дітям — по 0,003—0,015 г протягом 3—5 днів.

 

Побічна дія. Алергічні реакції на компоненти препарату.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату. Вагітність, лактація.

 

Передозування. Про випадки передозування в людей не повідомлялося в експериментах на тваринах при хронічному введенні у високих дозах викликає інволюцію тимуса.

 

Особливості застосування. Призначення і лікування тималіном необхідно проводити під контролем імунологічних показників.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Сумісний з біостимуляторами та імуностимулюючими препаратами, рифампіцином, ізоніазидом, глюкокортикоїдними препаратами.

Слід уникати одночасного застосування Т-активіну, тимактиду, тимогену або тимоптину, що мають аналогічний механізм дії.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла місці при кімнатній температурі.

Термін зберігання — 3 роки.