Цефадроксил-Здоровье инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: cefadroxil; [6R-[6α.7β(R*)]]-7-[[Аміно-(4-гідроксіфеніл)ацетил]аміно]-3-метил-8-оксо-5-тіа-1-азабіцикло[4,2,0]окт-2-ен-2-карбонова кислота;

основні фізико-хімічні властивості: тверді желатинові капсули № 1 блакитного/білого кольору (для дози 250 мг) або № 0 темно-бордового/білого кольору (для дози 500 мг), що містять жовтувато-білий порошок;

склад: 1 капсула містить цефадроксилу 262,5 мг або 526 мг у перерахуванні на безводну речовину 250 мг або 500 мг;

допоміжні речовини: тальк очищений, магнію стеарат, кремнію діоксид колоїдний (для дози 250 мг).

Форма випуску. Капсули.

 

Фармакотерапевтична група. Протимікробні засоби для системного застосування. β-лактамні антибіотики. Код АТС J01DA09.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Цефалоспориновий антибіотик I покоління для прийому внутрішньо. Діє бактерицидно, порушуючи синтез клітинної стінки мікроорганізмів. Має широкий спектр дії: активний як щодо грампозитивних (стафілококи, не продукуючі і продукуючі пеніциліназу; стрептококи, пневмококи, палички дифтерії, сибірки), так і грамнегативних мікроорганізмів (шигели, сальмонели, гемофільна і кишкова палички, клебсієли). Неактивний як щодо протею, синьогнійної палички, ентерококів.

Фармакокінетика. Швидко і майже повністю абсорбується зі шлунково-кишкового тракту. Визначається в плазмі крові протягом 12 год. Добре проникає в тканини мигдалин, легеневу і кісткову тканину, шкіру, підшкірну клітковину, м'язи. Понад 90% прийнятої дози екскретується із сечею в незмінному вигляді протягом 24 год.

 

Показання для застосування. Інфекції, викликані чутливими до цефадроксилу мікроорганізмами, тонзиліт, фарингіт, інфекційні захворювання шкіри та м’яких тканин, сечостатевих органів.

 

Спосіб застосування та дози. Встановлюють індивідуально, з урахуванням тяжкості перебігу і локалізації інфекції, чутливості збудника. Внутрішньо застосовують для лікування дорослих і дітей з масою тіла понад 40 кг по 1–2 г у 1 або 2 прийоми, у важких випадках – до 4 г на добу у 2 прийоми. Дітям з масою тіла від 25 кг до 40 кг – у добовій дозі 30–40 мг/кг (2–4 капсули) у 1 або 2 прийоми, у більш важких випадках – до 100 мг/кг/добу у 2–4 прийоми. Курс лікування – 7–14 днів. При остеомієліті курс лікування 3–5 тижнів.

Мінімальна тривалість лікування інфекційно-запальних захворювань, викликаних β-гемолітичним стрептококом групи А – 10 днів.

При порушенні видільної функції нирок разова доза для дорослих – 0,5 г, для дітей – 0,125 г, а інтервали між застосуванням визначають залежно від значень кліренса креатиніну: при кліренсі креатиніну 0–10 мл/хв – 36 год; при кліренсі креатиніну 10–25 мл/хв – 24 год; при кліренсі креатиніну 25–50 мл/хв – 12 год.

 

Побічна дія. Алергічні реакції (кропив’янка, шкірний свербіж, еозинофілія, набряк Квінке, анафілактичний шок, синдром Стівенса-Джонсона); нудота, блювання, діарея, псевдомембранозний ентероколіт, підвищення активності печінкових трансаміназ; дисбіоз; головний біль, запаморочення; лейкопенія, нейтропенія, тромбоцитопенія; кандидоз; підвищена збудливість.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до пеніцилінів та цефалоспоринів, вагітність, період лактації. Дітям до 6 років дана лікарська форма не призначається.

Передозування. Симптоми: нудота, галюцинації, гіперрефлексія, екстрапірамідні симптоми, сплутаність свідомості та кома, а також порушення функції нирок. Лікування: викликати блювання або провести промивання шлунка, за необхідністю – гемодіаліз. Моніторинг та, за необхідністю, корекція водно-електролітного балансу, моніторинг функції нирок.

Особливості застосування. У пацієнтів з підвищеною чутливістю до пеніцилінів можливі алергічні реакції на цефалоспоринові антибіотики.

У період лікування не можна вживати алкоголь.

У процесі лікування може реєструватися пряма проба Кумбуса.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Підвищує нефротоксичність поліміксинів та аміноглікозидів. Ефект підсилюють бактерицидні антибактеріальні засоби, послабляють – бактеріостатичні.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому захищеному від світла і недоступному для дітей місці при температурі не вище 30 0С.

Термін придатності – 3 роки.