Изокет инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: ізосорбіду динітрат (Isosorbide dinitrate);

основні фізико-хімічні властивості: прозорий, безбарвний розчин;

склад: 1 флакон з 12,7 г (15 мл) розчину містить 375 г ізосорбіду динітрату. Одне натискання на розпилювач вивільнює 0,05 мл розчину, що містить 1,25 мг ізосорбіду динітрату;

допоміжні речовини: етанол, макрогол 400.

Форма випуску. Аерозоль дозований.

Фармакотерапевтична група. Вазодилататори, що застосовуються в кардіології. Органічні нітрати. Код АТС C01D A08.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка

Ізосорбіду динітрат викликає розслаблення гладких м’язів судин, що веде до вазодилатації. При цьому розслаблюються як периферичні артерії, так і вени. Останній ефект сприяє венозному “пулінгу” крові і зменшує венозне повернення до серця; таким чином знижується шлуночковий кінцевий діастолічний тиск і об’єм (переднавантаження). Дія на артерії, а при вищих дозах на артеріоли, приводить до зниження системного судинного опору (післянавантаження). Це в свою чергу полегшує роботу серця.

Вплив як на переднавантаження, так і післянавантаження приводить до подальшого зменшення споживання серцем кисню.

Ізосорбіду динітрат викликає також перерозподіл кровотоку до субендокардіальних відділів серця, якщо коронарна циркуляція частково утруднена атеросклеротичними ураженнями. Останній ефект, можливо, пояснюється селективною дилатацією великих коронарних судин. Дилатація колатеральних артерій, викликана нітратами, може поліпшувати перфузію постстенотичного міокарда. Окрім цього, нітрати протидіють появі та усувають коронарні спазми.

У пацієнтів із застійною серцевою недостатністю нітрати поліпшують гемодинаміку у спокої та при навантаженні. Цей позитивний ефект чиниться внаслідок низки патогенетичних механізмів, включаючи поліпшення клапанної регургітації (завдяки зменшенню шлуночка) і зменшення потреби міокарда в кисні.

Внаслідок зменшення потреби в кисні і збільшення його постачання нітрати обмежують пошкодження міокарда при інфаркті. Таким чином, застосування ізосорбіду динітрату може бути корисним для деяких пацієнтів, які перенесли інфаркт міокарда.

Впливи на інші системи органів включають розслаблення мускулатури бронхів, а також м’язів шлунково-кишкового, жовчного та сечового трактів. Є також повідомлення про розслаблення гладких м’язів матки.

Механізм дії

Подібно до всіх органічних нітратів, ізосорбіду динітрат діє як донор оксиду азоту (NO). NO приводить до розслаблення гладких м’язів судин шляхом стимуляції гуанілілциклази і подальшого збільшення концентрації циклічного внутрішньоклітинного гуанозилмонофосфату (cGMP). Таким чином стимулюється cGMP-залежна протеїнкіназа, і внаслідок цього змінюється фосфорилування різних протеїнів у клітині гладкого м’яза. В свою чергу це приводить до дефосфорилування легких ланцюжків міозину і зниження контрактильності.

Фармакокінетика

Після розприскування в ротовій порожнині активна речовина – ізосорбіду динітрат – дуже швидко всмоктується слизовою оболонкою. Дія препарату починається вже через 1 – 3 хвилини після застосування, максимальна концентрація в плазмі досягається протягом 3 – 6 хвилин. Період напіввиведення становить 30 – 60 хвилин. Протягом 90 – 120 хвилин концентрація в плазмі крові повертається до вихідного рівня. Ізосорбіду динітрат метаболізується з утворенням ізосорбіду-2-мононітрату та ізосорбіду-5-мононітрату з періодами напіввиведення, що становлять відповідно 1,5 – 2 години та 4 – 6 годин. Обидва метаболіти мають фармакологічну активність.

При застосуванні в ротовій порожнині ізосорбіду динітрат минає швидкий метаболізм у печінці, завдяки чому досягається значно вища біодоступність – 60-100% (при пероральному застосуванні – 15 – 30%).

Показання для застосування.

Профілактика і лікування нападів стенокардії;

гострий інфаркт міокарда;

гостра лівошлуночкова серцева недостатність.

Спосіб застосування та дози. Для розприскування у ротовій порожнині. Розчин не слід вдихати.

Доза повинна бути адаптована для індивідуальних потреб пацієнта.

За відсутності інших рекомендацій для припинення нападу стенокардії або перед фізичним чи емоційним навантаженням, що може спричинити напад, слід упорснути аерозоль у ротову порожнину 1 – 3 рази з інтервалом між упорскуваннями 30 секунд.

Разову дозу (до 3 упорскувань) для припинення нападу стенокардії можна збільшувати лише за рекомендацією лікаря.

При гострому інфаркті міокарда або гострій серцевій недостатності починають з 1 – 3 упорскувань. У разі відсутності ефекту протягом 5 хвилин можна зробити ще одне впорскування. Якщо і в наступні 10 хвилин поліпшення не спостерігається, можна повторити застосування аерозолю під ретельним контролем артеріального тиску.

Була описана толерантність (зниження ефективності), а також перехресна толерантність з іншими препаратами нітратної групи (зниження ефекту у випадку попередньої терапії іншим нітратом). Щоб запобігти зниженню або втраті ефекту, слід уникати частого прийому високих доз.

ІНСТРУКЦІЯ для застосування

Перед першим застосуванням аерозолю слід декілька разів натиснути на розпилювач, направляючи бризки в повітря, доки не буде виходити рівномірна хмаринка аерозолю. Тепер аерозоль готовий до застосування.

Якщо після останнього застосування аерозолю минуло більше доби, перше виприскування слід зробити в повітря, для запобігання використання неповної дози.

При застосуванні флакон аерозолю слід тримати вертикально, розпилювачем догори.

Флакон піднести впритул до рота і, натиснувши на розпилювач, впорснути розчин до рота таким чином:

зробити глибокий вдих;

затримати дихання;

натискаючи на розпилювач, упорснути розчин до рота (при цьому може виникнути легке печіння на язиці);

закрити рот і протягом наступних 30 секунд дихати лише через ніс.

Для гарантії бездоганної дії слід натиснути на розпилювач не перериваючись і до кінця та знов відпустити. Час від часу слід перевіряти роботу розпилювача, особливо при тривалому невикористанні.

На етикетці флакона аерозолю знизу нанесено стрілку. Якщо рівень рідини у флаконі сягає верхнього краю стрілки, рекомендовано придбати новий флакон аерозолю. Втім, подальше застосування теж можливо, доки у злегка нахиленому флаконі кінцівка трубки ще занурена у рідину.

Побічна дія.

На початку лікування нерідко може виникати головний біль (“нітратний головний біль”), який звичайно зникає через кілька днів при подальшому прийомі препарату.

Іноді (в 1 – 10% пацієнтів) при першому застосуванні чи при збільшенні дози спостерігається падіння артеріального тиску та/або запаморочення при зміні положення тіла. Це може супроводжуватися сонливістю, рефлекторним підвищенням частоти пульсу та відчуттям слабкості. При значному зниженні тиску препарат слід негайно відмінити. Якщо ці симптоми не минають самі по собі, слід вжити відповідних заходів (надати пацієнтові горизонтального положення з опущеною головою та піднятими ногами; вводити препарати, що збільшують циркулюючий об’єм).

Зрідка (менше ніж в 1%) можуть виникати нудота, блювання, а також почервоніння шкіри та алергічні реакції (наприклад, висип), що інколи бувають досить тяжкими. В окремих випадках спостерігається ексфоліативний дерматит. Дуже рідко може розвиватися синдром Стівенса – Джонсона.

При застосуванні органічних нітратів повідомляли про тяжкі гіпотензивні реакції, що супроводжувались нудотою, блюванням, відчуттям неспокою, блідістю та підвищеним потовиділенням. Вкрай рідко може розвинутись колапс (який іноді супроводжується уповільненням пульсу та синкопе). Вкрай рідко при значному падінні артеріального тиску може спостерігатися посилення симптоматики стенокардії.

Є декілька повідомлень про печію, найімовірніше пов’язану з релаксацією сфінктера, що зумовлена дією нітратів.

Пацієнти можуть відчувати легке печіння на язиці при розприскуванні препарату у роті.

Застосування Ізокету® аерозолю може спричинити тимчасову гіпоксемію через відносний перерозподіл кровотоку в альвеолярні зони з гіповентиляцією. У хворих на ішемічну хворобу серця це може призвести до тимчасової гіпоксії міокарда.

Протипоказання.

Препарат протипоказаний:

при підвищеній чутливості до ізосорбіду динітрату, інших нітратних сполук або інших компонентів препарату;

гострій судинній недостатності (шок, судинний колапс);

кардіогенному шоці, при неможливості корекції кінцевого діастолічного тиску лівого шлуночка за допомогою відповідних заходів;

при вираженій гіпотензії (систолічний тиск нижче 90 мм рт. ст.);

гіпертрофічній обструктивній кардіоміопатії;

констриктивному перикардиті;

тампонаді серця;

Під час терапії нітратами не можна застосовувати інгібітори фосфодіестерази (наприклад силденафіл) (див. розділ “Взаємодія з іншими лікарськими засобами”).

Передозування.

Симптоми передозування

Падіння кров’яного тиску до рівня систолічного артеріального тиску ≤ 90 мм рт. ст.

Блідість.

Посилене потовиділення.

Слабке наповнення пульсу.

Тахікардія.

Запаморочення (у тому числі ортостатичні реакції при зміні положення тіла).

Головний біль.

Слабкість.

Нудота.

Блювання.

Діарея.

Відносно пацієнтів, які приймали інші нітрати, повідомлялося про випадки метгемоглобінемії. Під час біотрансформації ізосорбіду динітрату вивільнюються нітритні іони, що можуть індукувати метгемоглобінемію та ціаноз з наступним тахіпное, відчуттям тривоги, втратою свідомості та зупинкою серця. Не можна виключити можливості цієї побічної реакції при передозуванні ізосорбіду динітрату.

Надмірні дози можуть спричинити підвищення внутрішньочерепного тиску, що іноді призводить до церебральних симптомів.

Загальні заходи для усунення наслідків передозування:

призупинити надходження препарату;

у випадку спричиненої нітратами гіпотензії надати пацієнтові горизонтального положення з опущеною головою при низькому узголів’ї; забезпечити надходження кисню; збільшити циркулюючий об’єм; провести спеціальну протишокову терапію (пацієнт повинен перебувати у відділенні інтенсивної терапії).

Спеціальні заходи:

підвищення кров’яного тиску, якщо він надто низький;

додаткове застосування норадреналіну або інших судинозвужувальних засобів; застосування адреналіну в такій ситуації не рекомендується (переважає шкідливий ефект над позитивним);

у випадку ознак зупинки дихання або кровообігу негайно вживають реанімаційні заходи.

Лікування метгемоглобінемії: відновлювальна терапія з вітаміном С, метиленовим синім або толуїдинсинім – за вибором, застосування кисню (у разі потреби), штучна вентиляція, заміна крові (за потреби). Гемодіаліз для видалення ізосорбіду динітрату з організму є неефективним.

Особливості застосування.

Ізокет® аерозоль можна застосовувати з особливою обережністю і при ретельному спостереженні лікаря:

при зниженому тиску заповнення, наприклад при гострому інфаркті міокарда, порушенні функції лівого шлуночка (лівошлуночкова недостатність); слід уникати зниження систолічного артеріального тиску нижче ніж 90 мм рт. ст.;

при аортальному та/або мітральному стенозі;

ортостатичній дисфункції;

захворюваннях, що супроводжуються підвищенням внутрішньочерепного тиску (хоча подальше підвищення тиску відбувається лише при введенні великих доз нітрогліцерину).

Застереження: розчин містить 85 об. % етилового спирту.

Запобігати потраплянню розчину в очі.

Пацієнти, які знаходяться на підтримуючій терапії Ізокетом®, повинні бути поінформовані, що їм забороняється прийом препаратів, які містять інгібітори фосфодіестерази (наприклад силденафіл) у зв’язку з ризиком виникнення нападу стенокардії.

Експериментальні дослідження на тваринах не виявили тератогенної дії ізосорбіду динітрату. Ізокет® аерозоль можна застосовувати в період вагітності лише за гострої потреби і виключно в тому випадку, коли користь для жінки перевищує можливий ризик для плоду.

Невідомо, чи виділяється ізосорбід динітрат з молоком людини. Оскільки багато ліків виділяються таким чином, слід з обережністю призначати Ізокет® аерозоль жінкам, які годують груддю.

Препарат може спричинювати зміну реакції до такого ступеня, що це буде впливати на здатність брати активну участь в дорожньому русі або керувати механізмами. Ця дія підсилюється при комбінації з алкоголем.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Гіпотензивна дія Ізокету® може підсилюватись при одночасному прийомі з іншими судинорозширювальними засобами, такими як бета-блокатори, блокатори кальцієвих каналів, вазодилататори тощо, і/або при вживанні алкоголю. Подібний ефект може відбуватися і при його прийомі разом з нейролептиками та трициклічними антидепресантами.

При одночасному прийомі з інгібіторами фосфодіестерази (наприклад із силденафілом), які застосовуютьcя при еректильній дисфункції, дія Ізокету® аерозолю буде підсилюватись до такого ступеня, що це може призвести до серцево-судинних ускладнень, які загрожують життю.

Є повідомлення, що вказують на збільшення концентрації дигідроерготаміну в крові при його прийомі разом з Ізокетом®, яке може посилити гіпертензивну дію дигідроерготаміну.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі 15 - 25°С. Термін придатності – 4 роки.