Солвин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: bromhexine; циклогексил-N-метил-(2-аміно-3-5-дибромобензил)-амінохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина світло-оранжевого кольору із специфічним запахом, солодка на смак;

склад: 5 мл еліксиру містять бромгексину гідрохлориду 4 мг;

допоміжні речовини: пропіленгліколь, кислота бензойна, кислота лимонна, сорбітолу 70% розчин, натрію сахарин, ментол, ванілін, барвник сансет жовтий, есенція ананасова, есенція солодка апельсинова, вода очищена.

Форма випуску. Еліксир.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби, які застосовуються при кашлі та застудних захворюваннях. Муколітичні засоби. Код АТС R05C B02.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Препарат виявляє муколітичну (секретолітичну) та відхаркувальну дію. Муколітичний ефект пов’язаний з деполімеризацією і розрідженням мукопротеїнових і мукополісахаридних волокон секрету. Знижує в’язкість мокротиння, підвищує активність миготливого епітелію. Однією з важливих особливостей дії бромгексину є його здатність стимулювати утворення сурфактанту.

Препарат виявляє слабку протикашльову дію.

Фармакокінетика. Дія препарату починає проявлятися через 24–48 годин після застосування. Практично повністю всмоктується з ШКТ. Біодоступність становить 80%. Зв’язується з білками плазми. Проникає крізь гематоенцефалічний та плацентарний бар’єри. Максимальна концентрація досягається через годину. Період напіввиведення становить 6,5 год. Виводиться нирками.

Показання для застосування. Гострі і хронічні бронхіти різної етіології, у тому числі ускладнені бронхоектазами, інфекційно-алергічна форма бронхіальної астми, туберкульоз легенів, пневмонія. Препарат можна також застосовувати для санації бронхіального дерева у передопераційному періоді, а також для запобігання накопиченню в бронхах густого в’язкого мокротиння після операції. Призначають також для прискорення виділення контрастної речовини після бронхографії.

Спосіб застосування та дози. Препарат приймають внутрішньо, незалежно від прийому їжі. Для дітей від 1 до 5 років – 1 скляночка-дозатор (5 мл) 2 рази на добу; від 5 до 14 років – 1 скляночка-дозатор (5 мл) 3 рази на добу.

Тривалість лікування не повинна перевищувати 5 днів.

Побічна дія.

З боку кишково-шлункового тракту: рідко – нудота, блювання, диспепсичні явища, загострення виразкової хвороби.

З боку центральної нервової системи: головний біль.

Алергічні реакції: шкірний висип, риніт, набряки.

Інші: підвищення рівня трансаміназ у сироватці крові.

Протипоказання. Підвищена чутливість до будь-якого компонента препарату, виразкова хвороба у стадії загострення, вагітність, період лактації.

Передозування. Симптоми: нудота, блювання. Лікування: індукція блювання, промивання шлунка, симптоматична терапія. Специфічного антидоту немає.

 

Особливості застосування. При гострій нирковій недостатності потрібно враховувати можливість накопичення метаболітів бромгексину в печінці.

У період лікування препаратом для посилення секретолітичного ефекту рекомендується вживати достатню кількість рідини. Дітям прийом Солвіну™ потрібно поєднувати з вібраційним масажем грудної клітки.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Солвін™ не застосовують одночасно з лікарськими засобами, які містять кодеїн, оскільки це ускладнює відкашлювання розрідженого бронхіального вмісту. Препарат сприяє проникненню антибіотиків (еритроміцин, цефалексин, окситетрациклін) у тканину легень.

Солвін™ несумісний з лужними розчинами.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі від 8 до 25˚С.

Термін придатності – 3 роки.

Пользователей также интересует