Милистан детский инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: парацетамол; N-(4-гідроксифеніл) ацетамід;

основні фізико – хімічні властивості: світло-рожевого або жовтуватого кольору з вкрапленнями двоопуклі таблетки для жування;

склад: 1 таблетка містить 160 мг парацетамолу;

допоміжні речовини: декстроза, цукроза, манітол, лимонна кислота, натрію сахарин, аспартам, натрію метилпарабен, натрію пропілпарабен, повідон, магнію стеарат, тальк очищений, кремнезем колоїдний зневоднений, есенція малини\ананаса, ментол, колір: тартразин кольоровий (жовтуватий), еритрозин кольоровий (червонуватий), крохмаль кукурудзяний.

Форма випуску. Таблетки жувальні.

Фармакотерапевтична група. Аналгетики – антипіретики. Код ATC N02B E01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Парацетамол має знеболювальні, жарознижувальні та протизапальні властивості. Механізм знеболювального ефекту парацетамолу пов’язаний з пригніченням біосинтезу простагландинів. Інгібуючи циклогенезу, він попереджає утворення простагландинів E2 та F2 , які відіграють значну роль при сприйняті подразнень рецепторів і передачі збудження ЦНС.

Парацетамол ефективніше інгібує циклооксигеназу в клітинах ЦНС та значно слабше в периферичних тканинах. Антипіретичний ефект парацетамолу пов’язаний з пригніченням біосинтезу простагландинів безпосередньо в гіпоталамусі, які є медіаторами центру терморегуляції.

Фармакокінетика. Фармакокінетика парацетамолу характеризується швидкою та повною абсорбцією у травному тракті, рівномірним розподілом у тканинах, коротким періодом напіввиведення. Максимальна концентрація в плазмі зазвичай визначається за 30 – 60 хвилин після прийому. Присутність ліків визначається протягом 5 годин після одноразового прийому. Біодоступність препарату дуже висока - до 90%. Ступінь звя’зування з протеїнами - 25 - 50%. Метаболізм парацетамолу (до 80%) здійснюється мікросомальними ензимами печінки шляхом глюкуронізації та сульфатизації, тільки 3% виводиться нирками у незмінному стані.

Показання для застосування. Больовий синдром помірної та середньої інтенсивності різного походження (головний біль, мігрень, зубний біль, невралгія, міалгія, альгодисменорея; біль, який виник у результаті травми, опіку та за інших умов), температура при запаленні внаслідок інфекційних хвороб.

Спосіб застосування та дози. Максимальна добова доза для дітей не повинна перевищувати 60 мг на кілограм маси тіла. Середня терапевтична доза становить 20 - 30 мг на кілограм маси тіла на добу. Дозу препарату підбирають з урахуванням віку та ваги дитини; будь-яку з наведених нижче доз препарату можна приймати повторно через кожні 6 годин. Дітям віком від 3 до 6 років – по160 мг 3 - 4 рази на добу (по 1 жувальній таблетці 3 - 4 рази на добу). Дітям віком від 6 до 8 років – по 320 мг 3 - 4 рази на добу (по 2 жувальні таблетки 3-4 рази на добу). Дітям віком від 8 до12 років – по 480 мг 3 - 4 рази на добу (по 3 жувальні таблетки 3-4 рази на добу). Таблетку рекомендується розжовувати.

Побічна дія. У разі тривалого прийому парацетамолу, особливо високих доз, проявляється токсична дія на нирки та печінку. Метгемоглобінемія не очікується. Алергічні реакції можливі при індивідуальній підвищеній чутливості до препарату.

Протипоказання. Підвищена чутливість до парацетамолу. Дисфункція печінки та нирок, діабет, хвороби крові, перший триместр вагітності. Дитячий вік до 3 років.

Передозування. Не виявлено.

Особливості застосування. При тривалому застосуванні препарату потрібен моніторинг системи кровотворення та стану печінки та нирок кожні 10 днів.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Кофеїн може посилити анальгетичну дію парацетамолу. Парацетамол може посилити безпосередню дію антикоагулянтів похідних кумарину та індолу. При одночасному застосуванні з барбітуратами, рифампіцином, фенобарбіталом, алкоголем значно підвищується ризик гепатотоксичної дії. Слід бути обережним при одночасному застосуванні препарату разом з іншими засобами, що містять парацетамол.

Умови та термін зберігання. Зберігати при кімнатній температурі (15-25 °С) у сухому захищеному від світла та недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 3 роки.