Оксамет инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: oxymetazoline;

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина, без кольору та запаху;

склад:10 мл розчину містять 0,005 г оксиметазоліну гідрохлориду (що відповідає 0,0044 г оксиметазоліну);

допоміжні речовини: кислота борна, натрію тетраборату декагідрат, бензалконію хлорид, едетану динатрієвого дигідрат, вода очищена стерилізована.

Форма випуску. Спрей назальний.

Фармакотерапевтична група. Протинабрякові засоби для місцевого застосування при захворюваннях порожнини носа. Симпатоміметики. Код АТС R01AA05.

 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Оксиметазолін – це засіб, який характеризується безпосередньою стимулюючою дією на альфа-адренергічні рецептори симпатичної нервової системи та відсутністю або мінімальною дією на бета-адренергічні рецептори. Дія на альфа-адренергічні рецептори викликає звуження розширених невеликих артерій з подальшим зменшенням набряку, гіперемії та ексудації, полегшуючи носове дихання. Крім того, спостерігається зменшення набряку, розширення вивідних каналів навколоносових пазух та євстахієвої труби, що сприяє виділенню секрету та попереджує осадження бактерій.

Терапевтична дія, як правило, настає через 10 хвилин з моменту застосування та триває 6-8 годин.

Фармакокінетика. Після застосування може спостерігатися всмоктування оксиметазоліну слизовою оболонкою носа, що може сприяти появі небажаних

системних проявів. Дані щодо розподілу, метаболізму та виведення оксиметазоліну в організмі людини не відомі.

Показання для застосування. Гострий риніт унаслідок застуди, вазомоторний риніт, алергічний риніт, гайморит, катар євстахієвої труби, середній отит, для полегшенння проведення риноскопії та інших діагностичних маніпуляцій в ділянці носоглотки.

Спосіб застосування та дози. Санорин Окси 0,05 % спрей призначається дорослим і дітям старше 8 років.

Призначають Санорин Окси по 1 дозі, 2-3 рази на добу, у кожну ніздрю. Інтервал між окремими дозами повинен бути не менше 6 годин. Препарат слід застосовувати (в т.ч. при лікуванні у дітей) не більше 7 днів. Якщо носовий хід звільниться раніше, лікування можна закінчити. Препарат можна приймати повторно тільки після припинення лікування на декілька днів.

Суворо заборонено застосовувати (в т.ч. у дітям) дві дози препарату підряд. Одна доза відповідає 1 натисканню на дозатор.

 

Побічна дія. При дотриманні рекомедованих доз пацієнти звичайно добре переносять лікування Санорином Окси.

Певні небажані реакції, наприклад пекучий біль, сухість слизової оболонки носа та чихання, можуть інколи спостерігатися в особливо чутливих пацієнтів. У виняткових випадках – після закінчення дії препарату – може виникнути сильне відчуття закладеності носа. Дуже рідко можуть виникнути загальні реакції – внаслідок подразнення симпатичної нервової системи, наприклад нервозність, підвищене потіння, головний біль, тремтіння, тахікардія, серцебиття, гіпертензія. Внаслідок тривалого і частого застосування препарату може виникнути миттєвий застій та спричинений ліками риніт (rhinitis medicamentosa). Миттєвий застій характеризується почервонінням слизової оболонки носа з подальшим її набряком, звуженням носових ходів і резистентністю до наступних доз препарату. Тривале застосування препарту може призвести до ушкодження епітелію слизової оболонки з подальшимпригніченням циліарної діяльності, що може сприяти необоротному ушкодженню слизової оболонки з подальшою появою сухого риніту (rhinitis sicca).

Протипоказання. Санорин Окси 0,05% спрей заборонено застосовувати для лікування дітей молодше 8 років. Препарат, крім того, заборонено застосовувати (в т.ч. дітям) у випадку відомої гіперчутливості до активної речовини або будь-якої іншої складової препарату, а також у випадку сухих запалень слизової оболонки носа (rhinitis sicca).

 

Передозування. У випадку передозування препарату можуть виникнути небажані системні симптоми, наприклад нервозність, підвищене потіння, головний біль, тремтіння, тахікардія, серцебиття, гіпертензія. Крім того, спостерігаються інші сиптоми передозування, наприклад нудота, ціаноз, підвищена температура, спазми, припинення серцевої діяльності, набряк легенів, а також розлади дихання та психічні розлади. Крім того, можна спостерігати пригнічення центральної нервової системи, що характеризується сонливістю, зниженням температури тіла, брадикардією, потінням, а також кризом, подібним до гіпотонічного, або зупинкою дихання та комою. У таких випадках рекомендується симптоматичне лікування. Ризик передозування збільшується у дітей, чутливість яких до негативної дії препарату вище, ніж у дорослих пацієнтів.

 

Особливості застосування. Тривале застосування препарату може спричинити миттєву вазодилатацію, застій та медикаментозний риніт. Тому слід застосовувати препарат не довше 7 днів.

Препарат не призначається для лікування хронічного риніту, за винятком загострення хвороби.

Хворі з тяжкими захворюваннями серця та судин (серцева недостатність, підвищений тиск крові), розладами метаболізму (цукровий діабет, гіперфункція щитовидної залози), пухлиною надниркових залоз (феохромоцитома), гіпертрофією простати, а також хворі, які застосовують препарати для лікування психічних станів, що характеризуються надмірною тужливістю, депресією, або інші речовини, які підвищують тиск крові, можуть приймати препарат тільки за рекомендацією лікаря.

Слід обережно застосовувати Санорин Окси у випадку одночасного лікування інгібіторами МАО та іншими ліками, які можуть спричинити гіпертензію.

Поки недостатньо відомо, чи проникає оксиметазолін через плаценту і чи потрапляє в материнське молоко. Тому перед тим як призначати даний препарат вагітним і жінкам, які годують груддю, слід враховувати можливий ризик та ефект лікування і призначати препарат лише у виняткових випадках.

Препарат не має негативного впливу на діяльність, що потребує підвищеної зосередженості (наприклад, керування транспортними засобами, зокрема машинами, висотні роботи).

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Підвищення тиску крові можна спостерігати при одночасному застосуванні препарату та інгібіторів МАО або трициклічних антидепресантів (навіть через декілька діб після їх застосування).

 

Умови та термін зберігання. Препарат зберігати у недоступному для дітей місці, при температурі до 25 °С. Не заморожувати. Термін зберігання препарату – 2 роки.