Уголь активированный-Дарница инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

хімічна назва: вуглець;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки чорного кольору з плоскою поверхнею, таблетки чорного кольору круглої форми з двоопуклою поверхнею;

склад: 1 таблетка містить 0,25 г вугілля активованого;

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, натрійкарбоксиметилцелюлоза, тальк.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Ентероcорбенти. Код АТС A07BA01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Вугілля активоване тваринного або рослинного походження. Завдяки спеціальній обробці вугілля має велику поверхневу активність і здатне адсорбувати гази, алкалоїди, ендо- та екзотоксини й інші хімічні сполуки. Вугілля активоване в таблетках має меншу адсорбційну здатність, ніж у порошку, але більш зручне для застосування. Препарат нетоксичний, добре виводиться з організму кишечником. Кал після прийому препарату забарвлюється в чорний колір.

Фармакокінетика. Препарат у кишечнику не всмоктується і повністю виводиться з каловими масами через 8-24 години.

Показання для застосування. Гострі отруєння побутовими, промисловими, харчовими отрутами, лікарськими засобами; диспепсія, метеоризм, харчові інтоксикації, отруєння алкалоїдами, солями важких металів. Гіперсекреція та підвищена кислотність шлункового соку.

Спосіб застосування та дози. Вугілля активоване-Дарниця призначають внутрішньо при отруєннях по 20-30 г на прийом. Таблетки розтирають у порошок і розбовтують у воді. У вигляді аналогічної форми використовують для промивання шлунка. При підвищеній кислотності та метеоризмі призначають внутрішньо по 1-2 г (у воді) 3-4 рази на добу.

Курс лікування при захворюваннях, що супроводжуються процесами бродіння та гниття в кишечнику, підвищеною секрецією шлункового соку, триває 1-2 тижні. Дорослим – по 10 г 3 рази на добу, дітям до 7 років – по 5 г, дітям 7-14 років – по 7 г на один прийом. Курс лікування – 5-14 діб.

Побічна дія. Запори або проноси. Крім того, може виникнути (при тривалому застосуванні) збіднення організму на вітаміни, гормони, жири, білки, що потребує відповідної корекції.

Протипоказання. Виразкові ураження органів шлунково-кишкового тракту, шлункові кровотечі. Гіперчутливість до компонентів препарату. Одночасне застосування антитоксичних засобів, ефект яких розвивається після їх всмоктування.

Передозування. Про явища передозування за весь час застосування препарату не повідомлялося.

 

Особливості застосування. Вугілля активоване-Дарниця потрібно приймати між прийомами їжі. Розтерті в порошок таблетки бажано приймати після промивання шлунка та очисної клізми. Можливе фарбування калу в чорний колір. Невідомі які-небудь застереження при застосуванні препарату вагітними та жінками, що годують груддю.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Завдяки адсорбуючим властивостям Вугілля активоване-Дарниця здатне зменшувати ефективність лікарських засобів, які приймаються одночасно з ним. Тому при супутній фармакотерапії Вугілля активоване-Дарниця приймають за 1-1,5 години до або після прийому лікарських засобів.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому місці, окремо від речовин, що виділяють гази і пари, при температурі не вище 30 °С.

Термін придатності – 2 роки з дати виготовлення «in bulk».