Никофлекс инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: біла однорідна емульсійна мазь зі специфічним приємним запахом, хімічно нейтральна;

склад: 1 г мазі містить капсаїцину - 0,15 мг, етил-нікотинату - 20 мг та гідроксиетил- саліцилату - 90 мг;

допоміжні речовини: пропіл-парагідроксибензоат, метил-парагідроксибензоат, олія лавандова, етанол 96 %, натрію лаурилсульфат, парафін рідкий, спирт цетил-стеариловий, вазелін білий, вода дистильована.

Форма випуску. Мазь.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються місцево при суглобових і м’язових болях. Код АТС М02 А Х10.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Ефект препарату зумовлений дією компонентів, що входять до його складу. Місцево препарат справляє судинорозширюючу, зігріваючу, а також відволікаючу, аналгезуючу та протизапальну дію.

Етилнікотинат (похідне нікотинової кислоти) має судинорозширюючий ефект, який реалізується опосередковано через простагландиновий механізм.

Капсаїцин при зовнішньому застосуванні має аналгезуючу дію, що зумовлена пригніченням субстанції Р у периферичних ноцицептивних С-волокнах і А-дельта нервових волокнах.

Гідроксиетил-саліцилату розпушує епітелій, завдяки чому полегшується всмоктування компонентів мазі, має протизапальну дію, сприяє зниженню напруження м’язів.

Ефект настає через кілька хвилин і продовжується протягом однієї години. Посилення місцевого кровопостачання в шкірі супроводжується поліпшенням кровопостачання в підшкірних тканинах. Зігріваючий ефект і поліпшення кровопостачання мають позитивну дію при хронічних запальних захворюваннях опорно-рухового апарату, а також при підготовці м’язів до фізичного навантаження.

Фармакокінетика. Не вивчалася.

Показання для застосування.

- Артроз;

- міальгія;

- невралгії, пов’язані зі спондилоартрозом;

- спондилоартроз;

- артрити;

- у відновлювальний період лікування тендовагініту;

- при розминці спортсменів.

Спосіб застосування та дози.

При захворюваннях м’язів і суглобів у дорослих мазь застосовується 1 раз на добу протягом 3 днів, потім 2 рази на добу /ранком і ввечері/ у такий спосіб: на чисту та суху ділянку шкіри, що підлягає лікуванню, наноситься тонкий шар мазі. Мазь необхідно наносити тільки на болючу ділянку.

Для розігрівання м’язів у дорослих спортсменів наносять на шкіру смужку мазі довжиною 3-5 см (що відповідає 1-2 г мазі) і легкими масажними рухами протягом 3-4 хвилин втирають до незначного почервоніння шкіри.

Побічна дія.

Алергійні реакції, ангіоневротичний набряк.

Протипоказання. Препарат Нікофлекс не можна застосовувати на ділянках шкіри у випадку відкритих ран, шкірної екземи, інших уражень шкіри, а також в активній стадії будь-якого запального процесу. Дитячий вік. Підвищена чутливість до компонентів препарату.

 

Передозування.

Не спостерігалося.

Особливості застосування. Оброблення всієї поверхні шкіри одночасно забороняється. Мазь застосовується тільки на чистій неушкодженій шкірі. Руки після застосування мазі потрібно ретельно вимити теплою водою з милом. Не допускати потрапляння мазі в очі, на слизові оболонки.

Після втирання мазі в шкіру спостерігається локальне підвищення температури і почервоніння шкіри й одночасно виникає прогрівання з відчуттям печіння, що протягом однієї години поступово зникає. За необхідності мазь змивають теплою водою з милом. Пацієнтам з підвищеною чутливістю шкіри не слід приймати гарячий душ або ванну до чи після застосування мазі.

Препарат не рекомендується застосовувати у періоди вагітності і лактації, оскільки дослідження в такому напрямі не проводилися.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Дані відсутні.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі 15-25 0С у недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 2 роки.